17 - 04 - 2017 - 'Geen extra budget voor lokale ‘Omrop Súdwest'
'Geen extra budget voor lokale ‘Omrop Súdwest'
Jacob Bouwhuis
Er is geen extra budget voor Omrop Súdwest beschikbaar. Dit vertelde wethouder Mirjam Bakker afgelopen donderdagavond in de raadsvergadering van de gemeente Súdwest-Fryslân in IJlst. Tijdens deze vergadering werd het reilen en zeilen van Omrop Súdwest geëvalueerd. In mei 2012 heeft het Commissariaat voor de Media de stichting Lokale Media-lnstelling Súdwest-Fryslân, in de volksmond Omrop Súdwest, aangewezen als lokale publieke media-instelling voor de gemeente Súdwest-Fryslân. Deze aanwijzing en de daarbij behorende zendmachtiging eindigen op 14 mei 2017. De lokale omroep heeft in juli vorig jaar het Commissariaat laten weten dat zij opnieuw in aanmerking wil komen voor deze zendmachtiging voor een periode van 5 jaren. Aangezien er geen andere kapers op de kust zijn om de zendmachtiging binnen te halen, mocht de raad zich afgelopen donderdag uitspreken over de vraag of de omroepinstelling voldoet aan de eisen die de Media-wet stelt.
De belangrijkste eis is, dat de omroep zich hoofdzakelijk richt op regionaal of lokaal niveau door het verzorgen van media-aanbod dat gericht is op de bevrediging van maatschappelijke behoeften die in een gemeente leven. Wat de financiering van de omroep betreft kan de gemeente zich daaraan geen buil vallen. De Rijksbijdrage bedraagt namelijk 1,30 per wooneenheid en dus sluist op basis van 39.958 wooneenheden de gemeente jaarlijks een bedrag door van 51 .945,40. Nu had Douwe Blom (FNP), de kersverse vader van dochter Marije – maar dat terzijde -, geen problemen met de verlenging van de zendmachtiging van Omrop Súdwest, maar hij plaatste toch enige kritische kanttekeningen. "Sechtich prosint fan ús ynwenners brûkt ús memmetaal yn it deistich ferkear en dat sjoch of hear ik net werom yn de radio- en tillevyzje-útstjoeringen fan de omrop." Hy Pleite foar it opstellen fan in konvenant tusken de gemeente en de omrop om mear Frysk te brûken, want yn syn eagen kostet Frysk praten giin jild.
Angeline Kerver (GroenLinks) ging nog een stap verder. Tezamen met de Socialistische Partij had ze een motie klaarliggen die de omrop sommeert om de Fryske taal meer onder de aandacht van het publiek te brengen. Tegelijk realiseerde ze zich dat Omrop Súdwest veel met stagiaires werkt, de medewerkers en vrijwilligers lang niet allemaal Friestalig zijn en dat ze met apparatuur moeten werken. Zaken als Friese ondertiteling zijn daardoor moeilijk haalbaar.
Toch moet de omrop een kans krijgen zich aan te passen aan het taalgebruik in onze gemeente, zelfs al zou dat meer geld kosten. Hoewel wethouder Mirjam Bakker de motie sympathiek vond en een Frysk taalconvenant begrijpelijk, achtte ze beide niet uitvoerbaar. Er is, zoals hierboven gememoreerd, geen extra budget voor Omrop Súdwest beschikbaar, stelde ze. Daarop trok Angeline Kerver de motie in. Navraag leerde dat de lokale omroepen al jaren moeten rondkomen van de Rijksbijdrage van 1,30 per wooneenheid. Zelfs in de Periode van de Lokale Omroep Nijefurd gold dit bedrag al. Die omroep kreeg in de nadagen van de gemeente Nijefurd extra middelen om het hoofd boven water te houden. Zo kon die lokale omroep na een turbulente samensmelting met de lokale omroepen van Bolsward en Sneek een positieve balans, een prachtige studio en gedeeltelijk gerenoveerde apparatuur inbrengen. Naast de Rijkssubsidie hebben lokale omroepen weinig mogelijkheden om extra reclame-inkomsten te verwerven, omdat dit aan strikte regels en uitzendminuten is gebonden. De inbreng van een aantal sponsoren is te gering om kostbare investeringen te plegen.
Bron: workumer Krant FRISO
<< Terug
|