15 - 02 - 2015 - Werkzaamheden aan de Pingjumer Gulden Halsband

Werkzaamheden aan de Pingjumer Gulden Halsband
Cultuurland Advies heeft afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de cultuurhistorische waarde van de Pingjumer Gulden Halsband. Zij heeft daarbij ook gekeken hoe het met de dijk gesteld is. Over een lengte van zo’n 250 meter is extra steun nodig om schade te herstellen en ergere schade te voorkomen. Het gaat hierbij om het gedeelte dat bekend staat onder de naam Schuttedijk, vlakbij Arum. Door de vaart naast de dijk is hier sprake van extreme afkalving van de dijk. De gemeente gaat hier walbeschoeiing aanleggen en het profiel van de dijk waar dat nodig is aanvullen.
Inhoud van de werkzaamheden
Op plekken met schade en waar het talud te stijl is geworden leggen we robuuste walbeschoeiing aan. We zorgen ervoor dat de walbeschoeiing niet te veel in het zicht komt, maar wel de kade beschermt tegen de invloeden van de scheepvaart. Delen van het talud die voor een groot deel zijn weggeslagen vullen we aan met klei. Hierbij houden we rekening met het oorspronkelijke profiel. Aannemingsbedrijf Stienstra en Van der Wal uit IJlst zijn inmiddels flink opgeschoten met het werk aan de dijk. Naar verwachting zal na afloop van de werkzaamheden een kleine 270 strekkende meter beschoeiing zijn geplaatst. Om de kade zo veel mogelijk te sparen zijn alle werkzaamheden vanaf het water uitgevoerd. Hierbij is gebruik gemaakt van een kraan op een ponton.
Subsidieproject Pingjumer Gulden Halsband
Deze werkzaamheden worden betaald uit een subsidieproject dat bedoeld is voor promotie, onderzoek en herstel van het oude dijklichaam. Naast de gemeente Súdwest-Fryslân en de Werkgroep Pingjumer Halsband investeren met name de Europese Unie (Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling) en de provincie Fryslân in dit bijzondere project.
Een bijzonder dijkenstelsel
De Pingjumer Halsband is een bijzonder dijkenstelsel. Het is vermoedelijk één van de oudste dijken van Nederland en meer dan 1000 jaar oud. Het is een icoon voor de gemeente Súdwest-Fryslân.
Toen in 1825 een groot deel van Fryslân overstroomd raakte, keerde de dijk het water voor de laatste keer. Hierna werden de zeedijken verbeterd en verloor de dijk eind 19de eeuw definitief zijn functie. Hierdoor werd minimaal geïnvesteerd in onderhoud en raakte de dijk in verval. De walbeschoeiing zal verder verval voorkomen en vormt een eerste stap naar een goed onderhouden Pingjumer Gulden Halsband.
<< Terug
|