02 - 06 - 2011 - Dutch Youth Regatta
De open Nederlandse Jeugd Kampioenschappen en Klassen Kampioenschappen, in diverse klassen, zijn donderdag 2 juni onder ideale omstandigheden van start gegaan. Met meer dan 700 boten en 910 zeilers uit 22 landen is dit de grootste jeugdregatta van Europa. Onder de deelnemers is ook een Japanse delegatie. De Leeuwarder courant heeft hier aandacht aan besteed met het volgende artikel. De elfde maart staat in hun geheugen gegrift. De aardbeving en de daaruit voortvloeiende tsunami hebben diepe indruk gemaakt. Toen vervolgens de kernreactor van Fukushima in het ongerede raakte, kwam het gevaar héél dichtbij. „We mochten niet meer naar de haven", vertelt Radial-zeilster Manami Doi, die in Yokohama (23o kilometer van Fukushima), gewend was dagelijks te trainen. „Het zeewater raakte door de lozingen van de reactor radio-actief besmet." Manami (17, vorig jaar tweede op het jeugd-WK) nam de wijk naar Karatsu, de trainingslocatie van de Japanse zeilbond, op 1800 kilometer van Tokyo. Het 420- duo Kiara Tsunoda en Ayano Furuya deed hetzelfde in hun poging de voorbereiding op het WK, in juli, zo normaal mogelijkte laten verlopen.„Trainen is nog steeds lastig", zegt Kiara. „Er is niet 24 uur per dag electriciteit. Daar zijn we afhankelijk van. Niet om te zeilen, maar om te studeren. Zodra er stroom is, soms is dat maar vier uur per dag, kunnen onze computers aan. Dat is vaak overdag en dan schieten er trainingen bij in." Maar geen Japans talent dat klaagt. „Niemand van ons heeft familie verloren", aldus Laserstuurman Shimpei Kunimasa. Voorts prijzen ze zich gelukkig met de steun van de federatie, die volgens trainster-coach Yumiko Shige duizend jeugdzeilers telt.
De 45-jarige Shige is beroemd in het land van de rijzende zon. In 1996 was ze de helft van het 470-team dat Japan voor het eerst in honderd jaar aan een olympische zeilmedaille (zilver) hielp.
„Inde 470-klasse doen we aardig mee", zegt Shige's assistente Ami Urushiyama. „In 2004 wonnen de mannen olympisch brons en achter jullie vrouwen (Lisa Westerhof en Lobke Berk-hout, gecoacht door Jacco Koops uit Heerenveen, red.) zijn Ai Kondo en Naoko Kabata tweede op het WK geworden."
Toen Shige in maart haar programmering in het water zag vallen, informeerde ze bij Eric Mehlbaum naar de mogelijkheden mee te doen aan de Dutch Youth Regatta in Workum.
„Het kan niet beter", zegt Shige. „Er doen sterke zeilers mee, waardoor we ons kunnen meten. Voorts wennen we aan de omstandigheden in Europa. Aan het water, maar ook aan het eten."
Coaches en zeilers zijn daarbij niet kieskeurig, „maar als we willen, kunnen we ingrediënten voor maaltijden krijgen via het Okura Hotel in Amsterdam." Overigens houdt Kiara Tsunoda - als kind van een Italiaanse vader en een Japanse moeder -meer van pizza dan van sushi.
Shige kocht onlangs een aantal nieuwe boten in Italië en vond daarvoor een loods in Langweer. „Dat wordt de uitvalsbasis voor onze Europese wedstrijden. Workum is voor ons de primeur; in juli pikken we de boten op voor het WK in Kroatië."
De Japanse delegatie geniet met volle teugen op het IJsselmeer, waar tot en met zondag in negen klassen wordt gevaren. De situatie in eigen land is natuurlijk nog dagelijks onderwerp van gesprek, „maar de sport biedt de kans om onze gedachten te verzetten", zegt Ayano Furuya (16).
Manami: „We zijn erg gemotiveerd, om te laten zien dat we verder willen met ons leven, maar ook om de Japanners trots te maken. Als ik win, geeft dat mijn familie kracht."
Ze hoopt mee te doen aan de Spelen van 2016. „Hopelijk presteer ik dan net zo goed als mijn trainster." Shige:„Béter, we gaan voor goud."
Maar in Japan telt nu vooral het heden. „ln ons land worden nog veel wedstrijden afgelast", aldus Urushiyama. „Alle bonden proberen er het beste van te maken. Voor de ontwikkeling van ons zeiltalent is het belangrijk dat we naar Workum konden."
Shige: „Voor elk van deze kinderen is per seizoen vijftigduizend euro beschikbaar. Een groot deel komt van de overheid. Wellicht wordt dat minder, omdat na u maart andere prioriteiten worden gesteld. Begrijpelijk. Maar de sport zal niet vergeten worden. Sport is voor Japanners erg belangrijk."
klik op foto voor meer foto's van Henk
<< Terug
|