05 - 04 - 2011 - Ondernemersatelier Jopie nu een feit
Albert Schootstra
"As wy groeie hat de hiele Súdwesthoeke der profyt fan." Dit zeggen Vera Brink uit Goaiïngaryp en Alie Wallendal uit Heerenveen die vanaf nu officieel fungeren als commercieel medewerker van het ondernemersatelier dat het Jopie Huisman Museum in Workum ondersteunt en dat vrijdagmorgen tijdens een gezellige bijeenkomst in het museumcafé officieel van start ging. En dat ondernemersatelier heeft als een van de belangrijkste doelstellingen om in de relatie tussen het museum en de ondernemers uit Workum en wijde omgeving een win-winsituatie te creëren. Uit dat oogpunt bezien is het belangrijk deze uitspraak van Vera Brink en Alie Wallendal naar voren te halen. Dit temeer omdat uit een enquête is gebleken dat van de bezoekers aan het museum 5,5 procent direct na het museumbezoek weer naar huis gaat en maar liefst 94,5 procent daarna nog - langer of korter - in Workum blijft. En dan te bedenken dat het museum jaarlijks meer dan 50.000 bezoekers trekt. Het is hier al eerder geschreven: het Jopie Huisman Museum is een heel belangrijke motor van de Workumer economie. Het doel van het ondernemersatelier is financiële ondersteuning van het museum ten behoeve van zijn continuiteit. Het Jopie Huisman Museum heeft nog nooit subsidie gehad en wat je nooit gehad hebt mis je ook niet, je wordt er zelfs creatiever van, zo zei museummanager Zwier Kroese, maar de kunsten-sector als geheel staat tegenwoordig - recessie en bezuinigingen - toch wel onder druk.
Daar komt bij, en Zwier Kroese bracht dat ook naar voren op de laatstgehouden jaarvergadering van de Stichting Promotie Workum, dat de tijd dat musea en commercie op gespannen voet met elkaar stonden al heel ver achter ons ligt. Het lidmaatschap van het ondernemersatelier kost (gedurende minimaal drie jaar) 300 euro per jaar. Vera Brink: "Dat is troch eltsenien te betel-jen en dat is goed, want wy wolle ek de ienmanssaken net ferjitte. En it past ek by Jopie, dat wie in man fan doch mar gewoan." Voor die driehonderd euro krijg je als ondernemer heel veel terug. Het gaat in het bestek van een krantenstuk te ver om alles te noemen, maar een greep toont al aan hoezeer ondernemers gebaat kunnen zijn bij het lidmaatschap. Neem nou het bedrijflogo met een link op de museumweb-site. De mogelijkheid om tegen betaling een basisarrangement te nemen voor de ondernemer en zijn relaties. Dit arrangement bestaat uit ontvangst met koffie en gebak, rondleiding, hapje en drankje en eventueel een herinneringscadeau. Goed voor de ondernemer en zijn relaties, of zijn personeel uiteraard, maar ook voor het museum. Vera Brink: "As it bûten hiel hjit is dan komme der mar in hiel lyts bytsje minken yn it museum. Mar groepen komme ek by moai waar, want dy hawwe fan tefoaren al ôfsprutsen." Maar ook een `maatarrangement' is mogelijk en dan kan de ondernemer zijn personeel, klanten en relaties een onvergetelijke dag bezorgen in die zin dat dit arrangement kan worden uitgebreid met welke topattractie dan ook. Ook het samenstellen
van relatiegeschenken (Kerst, Valentijnsdag, Pasen en andere memorabele momenten) met Jopie Huisman-producten tegen een korting van 10 procent behoort tot de mogelijkheden. Nogmaals: het is slechts een greep. Riemer van der Velde, de voorzitter van het stichtingsbestuur dat het museum beheert, stelde: "Het is niet zo dat we met het museum op de verkeerde weg zaten, dat is het verkeerde woord, maar het was nog niet helemaal wat we graag wilden." Zwier Kroese bracht met klem naar voren dat de ondernemers baat hebben bij een lidmaatschap van het ondernemersatelier en dat andersom het museum er ook wel bij vaart. Stel dat er honderd leden van het atelier komen, dan is dat per jaar toch maar mooi 100 keer 300 is 30.000 euro, zo rekende hij nog even voor. "De zeventig gaan we dit jaar zeker halen," zo verwacht hij. Die doelstelling zal dan vooral gerealiseerd moeten worden door Vera Brink en Alie Wallendal. Zij werken drie dagen per week voor het museum. Vera is op maandag in het museum te vinden voor managementondersteunend werk en gaat op donderdag en vrijdag op pad naar ondernemers met een speciaal voor dit doel beschikbaar gestelde, heel herkenbare auto. Alie Wallendal op haar beurt is maandag, dinsdag en woensdag op reis. De auto staat dus geen dag stil. Vera en Alie kregen vrijdagmorgen de sleutel van deze auto overhandigd door Riemer van der Velde en Zwier Kroese. Voor het museum stond trouwens ook een grote vrachtwagen (een van de tweehonderd) van Huisman Transport uit Veendam die helemaal in een Jopie Huisman Museum-outfit is gestoken. Een prachtige manier om reclame te maken, zowel voor het museum als voor Huisman Transport, want een gevaarte met onder andere een enorme afbeelding van 'onze' schilder valt natuurlijk terdege op. De op te richten visclub, bestaande uit elf bekende Nederlanders (voor de voetballiefhebbers: Ron Jans, Foppe de Haan en Guus Hiddink zijn ook lid) en elf topondernemers (onder anderen Romke Kooyenga) - zoals Zwier Kroese het noemt een ambassadeursclub `van tweeëntwintig vooruitgeschoven pionnen' - die visclub dus, staat garant voor de betaling van Vera Brink en Alie Wallendal en voor de auto. Althans, voor dit jaar. "Wy hoopje fan herten dat soks takom jier net mear nedich is," aldus Alie en Vera.
Alie Wallendal heeft onder andere in een managementfunctie bij een vooraanstaand uitzendbureau gewerkt en Vera is het werken in een dergelijke functie in de museumwereld niet vreemd. Wat maar gezegd wil zijn: Alie en Vera lijken geknipt voor de functie die ze nu ten behoeve van het Jopie Huisman Museum gaan vervullen voor het ondernemersatelier. Die naam is trouwens ook niet `zo maar' gekozen, zo leggen ze uit. Het is al aan de orde geweest: Jopie Huisman was een man van 'doe maar gewoon'. Het zou daarom helemaal niet bij hem hebben gepast als het ondernemersatelier naar de naam businessclub of iets dergelijks zou hebben geluisterd. Maar hoe dat ook zij, het Jopie Huisman Museum "gaat de boer op," zoals Zwier Kroese dat ook al verwoordde tijdens de jaarvergadering van Promotie Workum. En iedereen heeft daar profijt van. Zo komt er bijvoorbeeld een fietsarrangement met hotel Aan de Wymerts, zo vertellen Alie en Vera. "Wy hawwe elkoar nedich," zo stellen ze dan ook samenvattend. Een mooi voorbeeld van de 'nieuwe' opstelling van het museum viel trouwens afgelopen donderdagavond al te noteren: schilders-werkgevers hielden hun jaarvergadering in het museum, compleet met buffet, drankjes, maar ook een (culturele) rondleiding door het gebouw. Uit de in de aanhef al even aangestipte enquête is overigens ook naar voren gekomen dat inwoners van Friesland lang niet de grootste groep bezoekers aan het museum vormen, zij komen pas op de vierde of vijfde plaats. Vooral inwoners van Gelderland wenden en masse de steven naar Workum. Samenwerking met het museum is dus ook voor bedrijven die wat verder van Workum zijn gevestigd van het grootste belang.
Het bestuur van het ondernemersatelier bestaat uit de Workumer ondernemers Leon Fock, directeur van Culterra, Jeroen Kemker die dezelfde functie bekleedt bij Hunia's Drukkerij, Dieuwke Visser, hotelmanager van Aan de Wymerts aan het Noard, en Pieter Theo Tijtsma, directeur van Tijtsma Schilders. Vanuit het stichtingsbestuur is Riemer van der Velde aan dit viertal toegevoegd. Het is te hopen dat het ondernemersatelier en zijn `zendelingen' Vera Brink en Alie Wallendal veel succes zullen hebben. Het bovenstaande heeft hopelijk duidelijk gemaakt dat onze stad daar alleen maar wel bij kan varen.
Bron: Workumer Krant Friso

Foto Henk Gorter
<< Terug
|