05 - 04 - 2011 - Naamgeving nieuwe gemeente worsteling
Jacob Bouwhuis
De keuze van de naam van de nieuwe herinindelingsgemeente lag voor de hand, maar het is toch binnen verschillende raadsfracties een worsteling geweest om tot een juiste keuze te komen, zo bleek althans in de raadsvergadering van afgelopen donderdag. Enkele fracties hechtten grote waarde aan de volksraadpleging die gelijktijdig met de raadsverkiezingen plaatsvond, terwijl andere grote moeite hadden met de gevolgde procedure. Sommige groeperingen vonden de naamskeuze te beperkt, zo meende Hans Visser (CDA), en hadden bovendien andere verwachtingen van een referendum. Maar welke criteria moetje aanvoeren om tot een juiste keuze te komen, zo vroeg hij zich af. Wel is het zo dat het de beste optie is om een keuze te maken uit de nu beschikbare namen, te weten Súdwest Fryslân en Sneek Súdwest Fryslân. Doe je dat niet dan ga je immers voorbij aan de uitslag van het referendum waaruit bleek dat 57,3 % van de stemmers zich uitsprak voor de eerste keuze. Een naam die inmiddels al is ingeburgerd en die marketingtechnisch voordelen oplevert en is gekozen door een ruime meerderheid van de bevolking, is dan ook voor het CDA onomstotelijk de nieuwe naam van onze gemeente.
Volgens Sjoerd Tolsma van de PvdA. was er genoeg aan te merken op het referendum om alleen daaruit een conclusie te trekken. De procedure had anders gemoeten. In eerste instantie hadden de keuze en de naamsvoordrachten beter onderbouwd moeten worden, voordat er sprake was van serieuze burgerparticipatie. Gezien de naamsbekendheid van Sneek, wilde zijn fractie dit graag gekoppeld hebben aan de nieuwe gemeentenaam. De fractie was niet unaniem in haar mening. Het Hindelooper raadslid Johan Langbroek vond dat hij niet voorbij kon gaan aan de uitslag van het referendum en koos voor Súdwest Fryslân als enige passende naam voor de fusiegemeente. Ook de VVD bij monde van Hielke Bandstra hechtte grote waarde aan het referendum. De huidige werknaam is het minst controversieel en heeft een grote gebiedsbekendheid. Volgens hem is het zaak om snel duidelijkheid te scheppen zodat de gemeente met belangrijker zaken aan de slag kan waarbij het zakenleven baat heeft. De inbreng van Angeline Kerver van GroenLinks benaderde de meest praktische kant van de zaak. Zij toog naar het spreekgestoelte met een koffiekopje met de werknaam van de gemeente erop. Een andere naam betekent kapitaals vernietiging omdat dan een compleet servies weggegooid kan worden. Vermoedelijk zal dit toch gebeuren omdat taalkundigen menen dat de naam aangevuld dient te worden met een streepje. Persoonlijk vond ze de naam Súdwestergoa heel erg mooi. Het in haar ogen mislukte referendum is niet een stevige basis om te komen tot een passende naam. Die keus was aan deze raad en niet aan de vijf voormalige gemeenten. Henk Hoekema van Gemeentebelangen zat op dezelfde golflengte. Als nieuw raadslid had hij geen boodschap aan een discutabele beslissing uit liet verleden. De toenmalige raden hebben over hun graf heen geregeerd. Ze hadden geen naam moeten noemen en dit punt volledig aan de nieuwe raad kunnen toevertrouwen. De naam dekt de geografische ligging niet, volgens Hoekema, want wie denkt bij het noemen
van bijvoorbeeld Witmarsum aan Súdwest Fryslân, terwijl bij het noemen van Gaasterland iedereen weet dat dit in de Zuidwest-hoek ligt.
Alleen Sicco Rijpma van de FNP was uiterst positief en maakte daarom ook bekend dat zijn fractie volledig achter de nieuwe naam van de fusiegemeente staat. En met de stellingname van de FNP tekende zich na een discussie van ongeveer een uur toch een meerderheid af voor de naam Súdwest Fryslân, met of zonder streepje. Over dat streepje beslist de raad te zijner tijd. Van de 33 aanwezige raadsleden stemden 21 voor de werknaam als nieuwe gemeentenaam. De meeste kleine fracties en het grootste deel van de PvdA-fractie stemden tegen.
Bron: Workumer Krant Friso
<< Terug
|