16 - 06 - 2021 - Door de gemeente SWF Woningbouw aangepakt
Jacob Bouwhuis
De ambitie van Súdwest-Fryslân is om voor alle huidige en toekomstige inwoners van de gemeente te zorgen voor een passende woning in een prettige omgeving en om de gemeente als aantrekkelijke woon-, werk- en recreatieregio steviger op de kaart te zetten. We zien de druk op de woningmarkt snel toenemen, zegt het college van burgemeester en wethouders. Op dit moment is er te weinig aanbod van betaalbare woningen voor alle doelgroepen in onze gemeente. In heel Nederland staan we de komende 10 jaren voor de opgave om ongeveer één miljoen extra woningen te bouwen. Nieuwe en passende woningen voor elke inwoner vergroten de aantrekkelijkheid van de gemeente.
Dat biedt weer kansen voor de economie, voor de regionale arbeidsmarkt door het aantrekken en behouden van talent in onze gemeente en voor het vergroten van de leefbaarheid in de kleine kernen. Hoe denkt het college dit te realiseren?
Welnu, we hebben de fysieke ruimte en, niet onbelangrijk, ook de nieuwe woningbouwafspraken met de provincie zetten de deur open om meer woningen te programmeren. Het gaat dan om 2900 woningen. Dat is 1000 meer dan eerder waren toegezegd in de komende 10 jaar. Er is zelfs meer mogelijk want het college wil het woningbouwvraagstuk stevig aanpakken. Dat doet het door een actievere rol te gaan spelen naar alle kernen van de gemeente. Dit door meer te gaan sturen op realisatie van plannen en monitoring van marlit en programma. Verder door een aantal locaties die al in eigendom zijn verworven in exploitatie te nemen en marktpartijen uit te nodigen om plannen te ontwikkelen.
Natuurlijk moet de beurs worden getrokken om deze ambitie waar te maken. Daarom verzocht het college om een jaarlijks krediet van € 500.000 beschikbaar te stellen om een impuls te geven aan de woningbouwopgave. Hoewel het gros van de raadsleden, afgelopen donderdag, enthousiast reageerde op het voorstel waren er toch enkele kleine fracties die minder positief waren over de impuls voor woningbouw. Zo vroeg Bertus Walsma (GBTL) zich af waar die € 500.000 nou precies aan besteed zou worden. Daarnaast constateerde hij, in een amendement, dat de bouw van een groot aantal woningen gepaard gaat met meer CO2-uitstoot. Hij wilde het college verplichten om de raad te informeren over de vraag hoe de vermeerdering van de CO2-uitstoot geneutraliseerd kan worden. Ook het tempo van bouwen viel bij het raadslid niet in goede aarde. Hij twijfelde aan het gezonde verstand van het college omdat de gemeente in 2008 veei geld moest afschrijven op woningbouwkavels.
Het voorstel over het gevraagde krediet van 5 ton was volgens Klaas Jan Semplonius matig onderbouwd. Het zal wel opgaan aan de inhuur van personeel om de bouwplannen te begeleiden, was zijn veronderstelling. Hij denkt dat de huidige bezetting van ambtenaren deze klus best tot een goed einde kan brengen.
Gezien het enthousiasme van de grote meerderheid van de raad,reageerde wethouder Mark de Man kort maar beleefd op de kritische raadsleden. Het amendement kreeg alleen de instemming van de fractie van GBTL. Deze fractie en de fractie Semplonius waren trouwens ook tegen het collegevoorstel.
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|