28 - 05 - 2021 - Plaatselijk Belang is onschuldig aan ‘kast'
 Foto Henk Gorter
Het glasvezel verdeelstation dat nu een steen des aanstoots is geworden. Maar er wordt keihard gewerkt aan een oplossing die voor iedereen acceptabel zal zijn! Nog vol enthousiasme over de succesvolle glasvezelcampagne, waardoor de komst van snel en stabiel internet voor Workum zeker is gesteld, werd begin april de volgende stap in het glasvezelproject gezet. De aanvang van de werkzaamheden door de plaatsing van de zogenaamde POP-kast, oftewel het glasvezel verdeelstation op een centrale plaats in Workum.
Uit informatie, verkregen van de netwerkleverancier Deltafiber, rekende Plaatselijk Belang erop dat de POP-kast een grotere versie betrof van de al talrijk in Workum aanwezige grijze nutskasten die verspreid door de stad te vinden zijn. Ook was de POP-kast voorzien in de groenstrook naast het sanitair gebouw aan de rand van de Stêdspolle. Op basis van deze informatie keek Plaatselijk Belang met vertrouwen uit naar de feestelijke start van de werkzaamheden.
Het was dan ook een onaangename verrassing toen er op de dag van plaatsing een dieplader met een kast ter grootte van een flinke container de Stedspôle kwam oprijden. Vervolgens werd de POP-kast niet in de aangegeven groenstrook geplaatst, maar pontificaal op de Stedspôle zelf.
In de Friso van een aantal weken geleden poseert bestuurslid Bouwe Rijpma dan ook als een boer met kiespijn, met de vertegenwoordigers van de gemeente Súdwest-Fryslân en Deltafiber, voor de betreffende dieplader. Voor Plaatselijk Belang een flinke domper na de zo geslaagde glasvezelcampagne. Al spoedig na de plaatsing ontstond veel oproer op de social media over de POP-kast. Zelfs een actiegroep is inmiddels opgericht. Ook Stichting Stadsherstel nam al spoedig contact op met Plaatselijk Belang om eventueel gezamenlijk actie te nemen richting gemeente.
Uit navraag waarom er voor een dergelijk bouwwerk op een historische waardevolle locatie geen vergunning is aangevraagd, blijkt dat dergelijke nuts-infrastructurele bouwwerken in Nederland zijn vrijgesteld van de vergunningsplicht omdat ze worden beschouwd als noodzakelijke nuts-infrastructuur. Het komt er in het kort op neer dat er voor dergelijke voorzieningen alleen een afstemming met de gemeente nodig is. Plaatselijk Belang is dan ook vooral teleurgesteld dat bij deze afstemming niet de moeite is genomen met Plaatselijk Belang, Stichting Stadsherstel of omwonenden in contact te treden, voordat de betreffende locatie is bepaald tussen gemeente SWF en Deltafiber. Dan had toch veel oproer en deze grote inschattingsfout kunnen worden voorkomen?
Ondanks de teleurstelling in de gang van zaken is Plaatselijk Belang het overleg met Deltafiber en de gemeente SWF aangegaan. Met begrip voor het feit dat er voor de komst van glasvezel voorzieningen nodig zijn, zal er gepoogd worden de POP-kast naar een andere, minder zichtbare plek in het centrum te kunnen verplaatsen. Hier is echter medewerking van zowel Deltafiber en de gemeente SWF voor nodig.
Immers, procedureel en juridisch hebben Plaatselijk Belang en Stichting Stadsherstel weinig argumenten om dit te kunnen afdwingen. Als verplaatsing dus niet haalbaar blijkt, zal als laatste alternatief worden geprobeerd de POP-kast in ieder geval te camoufleren.
Plaatselijk Belang en Stichting Stadsherstel hebben in dit traject de handen ineen geslagen en zullen gezamenlijk met partijen in overleg gaan. Gelukkig vernemen we in ieder geval bij Deltafiber begrip voor de situatie en zijn zij bereid tot actie. De komende weken zal in overleg tussen de gemeente SWF en Deltafiber aan een oplossing gewerkt worden, die voor iedereen acceptabel zal zijn en aan de zo positieve glasvezelcampagne geen nare bijsmaak meer zal geven.
Namens Plaatselijk Belang Workum, Richard de Vries
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|