26 - 04 - 2021 - Sloepen uit gerecycled materiaal
 Hier krijgt de nieuwe sloep gestalte.
Ineke Mulder-Grasman
Heden ten dage wordt ons doen en laten beperkt door corona en alles wat daarmee samenhangt. Waar het voor de één een zware tijd is, worden er bij de ander juist ideeën geboren die het noemen in deze krant zeer zeker waard zijn. Marieke de Boer, opgegroeid in Workum, leerde haar partner Jurgen de Jong op de fabriek in Workum kennen, op de melkfabriek zoals die door de inwoners van de stad wordt genoemd. Uiteraard wordt hiermee FrieslandCampina, gelegen aan de Spoardyk, bedoeld.
Marieke had daar haar bijbaantje naast haar studie vrijetijdskunde en hij, Jurgen de Jong, werkte er namens Kuipers RVS uit Woudsend. In Workum groeide Marieke door in het bedrijf, waardoor ze nu, vele jaren later, werkzaam is als Group Operational Excellence Manager bij Cloetta, gevestigd in de voormalige Kingfabriek van Tonnema in Sneek. Haar werkterrein strekt zich uit over diverse locaties in Nederland, maar ook buiten Nederland. En toen kwam corona en kwam het werk van Marieke 'stil' te liggen en moest er vanuit huis, in Woudsend, op afstand worden gewerkt.
De zomervakantie van 2020 deed hen beseffen dat het huren van een bootje bijna onmogelijk was geworden, laat staan om er één te kopen. Jurgen opperde toen het idee om er dan zelf maar één te bouwen, maar dan wel zo duurzaam mogelijk. De duurzame sloep, op dit moment de enige in haar soort in Nederland, was geboren.
Op dit moment wordt de eerste sloep gemaakt, een sloep die wanneer zij -boten zijn 'dames', vandaar 'zij' - gereed is volledig is gemaakt van gerecycled materiaal; materiaal dat nadat de sloep haar functie als sloep heeft verloren hergebruikt kan worden. Het volledige casco (romp) van de sloep in wording, wordt in één keer in een tijdsbestek van 32 uur in 3D uitgeprint, waarna het vaartuig vervolgens aan de Koetshúsleane in Woudsend met uitzicht op de molen, wordt afgebouwd. Materialen die hierbij nodig zijn worden dicht bij huis aangeschaft om zo het minimale aan brandstof kwijt te zijn, want alles aan de nieuw te bouwen sloep moet duurzaam zijn en daar passen vele kilometers per auto of vrachtauto niet bij. Zo zoekende zijner dichtbij huis tal van mogelijkheden, aldus Marieke die de bedenker van de duurzame sloep is, waarbij de uitvoering in handen is van haar partner Jurgen.
"Wij geloven in duurzaamheid voor nu en voor de toekomst van onze kinderen," aldus Marieke die het stimuleren van nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen niet vreemd is. Samen met de TU in Delft is zij continu in gesprek over nieuwe ontwikkelingen die te maken hebben met de nieuw te bouwen duurzame sloepen, sloepen waarbij het volledige casco is gemaakt van huishoudelijk afval, afval dat na verwerking geschikt is om hergebruikt te worden tot goede producten met een hoog kwaliteitsgehalte die eveneens weer herbruikbaar zijn.
Tal van bedrijven, die vermeld staan op de website duurzamesloepen.nl, dragen bij aan het tot stand komen van de duurzame sloep, waaronder L&B uit Workum dat garant staat voor duurzame energie. Uiteraard blijven wij de ontwikkelingen op de voet (een 'voet' is de lengtemaattabel van een schip) volgen en langs deze weg wensen wij Marieke en Jurgen alvast behouden vaart!
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|