19 - 03 - 2021 - Enquête over financiën Empatec
Jacob Bouwhuis
Hoewel het college van b. en w. stevig tegensputterde ging de raad van de gemeente Súdwest-Fryslân afgelopen maandagavond akkoord met het zware middel van een raadsenquête over Empatec. Zoals bekend vormt onze gemeente samen met de gemeenten Waadhoeke, De Fryske Marren, Terschelling, Vlieland en Harlingen de Gemeenschappelijke Regeling werkvoorzieningschap Fryslân West. Deze is voor 100 % aandeelhouder van de NV Empatec die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek biedt. Fouten in de financiële verantwoording en verwachte negatieve resultaten over de laatste boekjaren leidden tot twee onderzoeken. De inhoud van beide rapporten bood voor de raad onvoldoende inzicht in de geldstromen van Empatec. Bovendien moesten de deelnemende gemeenten eind 2020 bijspringen om een kasgeldtekort van 5 miljoen euro aan te vullen. Als grootste afnemer moest onze gemeente ongeveer 2,6 miljoen euro dokken.
Dat leidde in december 2020 tot een motie van Klaas Jan Semplonius die een gedegen onderzoek, in de vorm van een raadsenquête, wenste in te stellen naar het financieel reilen en zeilen van Empatec. Deze motie werd door alle raadsleden onderschreven en diende dus te worden uitgevoerd. Daar dacht het college anders over. Het vond dat de onafhankelijke rekenkamer van Súdwest-Fryslân beter een onderzoek kon instellen naar de GR FryslânWest en NV Empatec, waarbij er een actieve rol voor de raad zou zijn weggelegd. Deze rekenkamer beschikt over deskundige onderzoekers en levert kwalitatief gezien uitstekende rapporten af. Verder is de rekenkamer bekend met het onderwerp, kent deze de gemeentelijke organisatie goed en vervult de rekenkamer deze functie ook bij de gemeente Waadhoeke. Een ander argument van het college was dat een raadsenquête veel duurder is. Er moet namelijk een onderhandse aanbestedingsprocedure plaatsvinden voor het inschakelen van een deskundig onderzoeksbureau. Dat kost al gauw 8 weken tijd. De totale kosten zullen ongeveer € 150.000 bedragen. De rekenkamer beschikt daarentegen over een eigen budget en zou direct met het onderzoek kunnen starten.
Toch dacht een aantal raadsleden daar anders over. Via een amendement van Semplonius, de VVD, GroenLinks, D66 en de CU bepleitten deze raadsleden dat er toch een enquête ex artikel 155a Gemeentewet ingesteld moest worden. Ten behoeve van het onderzoek is het gewenst dat er een onderzoekscommissie wordt ingesteld die bestaat uit vijf raadsleden, te weten Angeline Kerver, Gert Schouwstra, Klaas Jan Semplonius, Pieter de Vries en Lianne van der Wal.
De raad moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen, zei Angeline Kerver. De twee onderzoeken, waarmee het college schermt, hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd. Een enquête is ingrijpend maar volledig openbaar, dit in tegenstelling tot de bevindingen van de rekenkamer.
De onderste steen moet boven, vond ook Samantha Joustra (CDA).Krijgen we die bij een onderzoek van de rekenkamer? Ze had haar twijfels omdat de raad bij die kamer enkel wagen kan indienen en ze vroeg zich af, of we daarmee voldoende inzichten vergaren. Daarmee vertolkte ze de mening van het grootste deel van haar fractie. Een enquête heeft het voordeel dat we betrokkenen onder ede kunnen bevragen. Een instrument dat de rekenkamer niet heeft. Met deze werkwijze moet waarheidsvinding boven tafel komen, volgens Semplonius. Johan Feenstra (PvdA) was voor een onderzoek van de zeer deskundige rekenkamer. Niet alleen heeft hij zich bij de begrotingsvergadering uitgesproken tegen het dure inhuren van externe deskundigen, daarnaast vond hij het bijbehorende kostenplaatje van 150.000 euro een stap te ver, Dit kunnen we niet maken tegenover de bevolking, vond hij. Refererend aan de begrotingsvergadering herinnerde hij zijn collega-raadsleden aan het besluit dat er 100.000 euro moest worden bezuinigd op het onderdeel 'kinderen in armoede'.
En nu gaan we een forse som besteden aan een zaak die prima en bovendien kostenneutraal door de rekenkamer kan worden uitgevoerd, aldus Feenstra. Hoewel het amendement voor tweespalt leidde binnen enkele fracties, bleek bij stemming een meerderheid van 20 raadsleden voor de onderzoeksenquête te zijn.
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|