20 - 02 - 2021 - Heel veel werk aan 'oude' Poiesz

Ineke Mulder-Grasman
Het is 1978 als de familie Poiesz uit Sneek haar vierde supermarkt op rij opent aan het Noard in Workum, het pand waar voorheen het Garage- en Autoverhuurbedrijf van Yeme de Boer was gevestigd. Het pand, bestaande uit twee panden die in 1964 als één pand onder huisnummer 69 zijn verdergegaan maar nog steeds beschikken over twee huisnummers, vervult vervolgens drie decennia lang de rol van supermarkt.
In 2009 verhuist de supermarkt naar de Hearewei, waar een nieuwe winkelpand is gerealiseerd mét ruime parkeergelegenheid die aan het Noard nihil was te noemen. Het pand aan het Noard komt in de verkoop en dat wordt een proces van een lange adem. De wind, de regen, de kou en de sneeuw hebben in de jaren dat het pand onverwarmd leeg staat vrij spel gekregen en hun sporen nagelaten. Het pand verloor meer en meer zijn glorie en zo ook zijn hoop. Het pand was aan zijn lot overgelaten en dat deed velen de andere kant opkijken.
Wie niet de andere kant opkeken waren de broers Klaas en Hielke Rein Koopmans, zij keken dwars door alle lekkages, verloederingen en gebreken heen en kochten het pand. Het is dan november 2020, het pand heeft dan ruim 10 jaar leeggestaan. De broers Klaas en Hielke hebben een aan de bouw gerelateerd beroep, zo is Klaas werkzaam in bouwmaterialen en is broer Hielke projectleider bij een ingenieursbureau dat zich bezighoudt met bekabeling onder de grond. Voor het plaatsen of verplaatsen van bekabeling onder de grond is gedegen bodemonderzoek nodig, wat niet alleen het werk van Rein is, maar tevens ook zijn hobby. In zijn woning aan het Noard, de voormalige DHZ-winkel van Van der Meulen, staan in het winkelgedeelte tal van vitrines gevuld met bodemfondsen van Hielke. (Op deze bodemvondsten, de schatten uit de bodem, komen wij in een latere editie van deze krant zeer zeker eens terug.) Beide broers delen samen één passie en dat is klussen. Met de koop van de 'oude' Poiesz, zoals het pand door de inwoners van Workum wordt genoemd, kan er volop geklust worden. Want dat er heelveel gedaan moet worden om het pand bij de tijd te brengen is in één oogopslag meer dan duidelijk. Na de koop zljn de broers met behulp van familie en vrienden dadelijk begonnen met strippen, van voor naar achter en van boven naar beneden werd alles, maar dan ook alles, gestript. Maar liefst 30 kuub sloopafval werd afgevoerd. Hielke: "Wat wij hier aantroffen was een complete chaos, echt erg, maar er was geen weg meer terug, sterker nog: dat wilden wij ook niet. Wat wij voor ogen hadden en hebben willen wij realiseren en daar gaan wij voor. Met man en macht is er dus gesloopt en zijn alleen de voor -, zij- en achtergevels en het dak, met tal van lekkages, blijven staan." Als eerste hebben de broers de bedoeling om van de bovenverdieping twee appartementen voor permanente bewoning te realiseren met elk een eigen opgang want het pand beschikt nog over twee huisnummers, 67 en 69. Als dat is gerealiseerd zal ook de voorgevel, die in de periode van de supermarkt regelmatig is gewijzigd, worden aangepakt, waardoor het pand zijn waarde weer terugkrijgt. Vervolgens zal het winkelgedeelte aan bod komen. Voor het winkelgedeelte staan alle opties nog open. De winkeloppervlakte, die de ruimte eerder uit de lengte moet halen dan uit de breedte, kan voor tal van doeleinden worden gebruikt. Grootschalige horeca, een supermarkt dan wel een garage(verhuur) bedrijf zijn echter niet toegestaan. Suggesties en of belangstelling, de broers Klaas en Hielke horen het graag. Voor nu is er letterlijk gesproken werk aan de winkel. Het pand, dat niet is geïsoleerd en waarbij het dak op het woongedeelte in zijn geheel moet worden vernieuwd, deelt geheimen. Zo zijn er tegels voor het licht gekomen met hierop afgebeeld de opstanding van Jezus.
Deze Bijbelse tegels, die omgekeerd zijn gebruikt, dat wil zegen met de mooie kant naar de muur toe, komen uit de 18e eeuw en zijn van rond 1770. Verder kwamen plafondschilderingen tevoorschijn en delen van de Haarlemmer Courant uit 1810 die vermoedelijk als grondlaag voor het behang zijn gebruikt. Dit roept natuurlijk vragen op, vragen waarop zeer zeker Hielke wel een antwoord wil. Zo ook bij de kranten: hoe komt een Haarlemmer Courant uit 1810 in Workum terecht, in een tijd zonder de Afsluitdijk en een tijd dat het IJsselmeer nog Zuiderzee was.
Informatie met betrekking tot de panden, zoals foto's en verhalen als wel ideeën voor het invullen van het winkelgedeelte, zijn meer dan welkom. Uiteraard blijven wij, als Workumer krant Friso, voor u de ontwikkelingen aan het Noard volgen en wensen wij Klaas en Hielke veel succes( en wijsheid) toe.
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|