19 - 02 - 2021 - 'Sneeuwruimen échte werk'
Ineke Mulder-Grasman
Het ruimen van de sneeuw is de kers op de taart voor de gebroeders Van Kalsbeek. Als dan in de nacht van zater dag 6 op zondag 7 februari de voorspelde sneeuw zijn opwachting maakt is het de gladheidsbestrijders er alles aan gelegen om de wegen, zowel provinciaal als wel gemeentelijke, begaanbaar te houden. Eer de sneeuw zich liet zien waren de wegen al ruim voorzien van zout om zo de sneeuw die was voorspeld geen houvast te geven. Om dit te realiseren zijn Rijkswaterstaat en de gemeente volop in actie, hierbij niet alleen gebruik makend van eigen materiaal en medewerkers, maar ook van derden. Zo maakt gemeente Súdwest-Fryslân gebruik van externe bedrijven, waaronder het bedrijf van Van Kalsbeek Transport uit Ferwoude. Dit bedrijf dat zijn werk heeft in de grond-, weg- en waterbouw en daarnaast handelt in zand, grind, teelaarde en erfverharding is dit jaar inzetbaar voor gladheidbestrijding.
Jan van Kalsbeek, die het bedrijf een aantal jaren terug van zijn vader, Bertus van Kalsbeek, heeft overgenomen, vertelt dat zijn broer Wiebe het grootste gedeelte met betrekking tot de gladheidbestrijding voor zijn rekening neemt. 'Als wij moeten gaan rijden dan worden wij een uur tot een half uur voor aanvang gebeld. Vervolgens vertrekken wij naar Bolsward om zout te laden en zoals vorige week zondag en maandag de sneeuwschuiver aan te haken. Zout strooien prima, maar sneeuwruimen dat is pas het échte werk," aldus Jan, die als het nodig is, omdat zij 24 uur beschikbaar zijn, het stuur van zijn broer dan ook maar wat graag overneemt. Prachtig werk, aldus Jan en dat beaamt ook broer Wiebe die speciaal voor deze werkzaamheden een cursus heeft gevolgd.
Het gaat als eerste om de hoofdwegen, daarna komen de binnenwegen en vervolgens de kleinere wegen. De opmerking 'Hier wordt nooit gestrooid ' is bekend, aldus Jan, maar ja, wij bepalen onze route niet zelf. Het bedrijf, Van Kalsbeek, gevestigd in Ferwoude, begon zijn loopbaan in 1964. Bertus van Kalsbeek begon met het ophalen van melk, in melkbussen, bij de boeren en leverde dit af bij de melkfabriek in Workum. Toen dit stopte doordat de melkbus werd vervangen door tanks, stapte Bertus over naar loonwerk en kraanverhuur. Later kwam hier, door overname van het bedrijf van de familie Wijnia uit Parrega, de handel in zand en grind bij. Heden ten dage richt he1 bedrljf zich in de civiele techniek op grond-, weg- en waterbouw en gladheidbestrijding. "Laat maar komen de sneeuw, wij maken graag de weg voor u wij," aldus de broers Jan en Wiebe. Gladheidbestrijders, zijn met recht, de helden van de weg!
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|