10 - 02 - 2021 - Raad gaat soepel akkoord
De openbare ruimte is de ruimte die voor iedereen toegankelijk is en waar inwoners van Súdwest-Fryslân en talloze bezoekers, toeristen en bedrijven dagelijks gebruik van maken. Beheer en onderhoud is een middel om de kwaliteit van de leefomgeving van onze inwoners te behouden en te verbeteren. In de lijvige Nota openbare ruimte zijn de prestaties, kosten en risico's van dit moment vastgelegd. De gemeenteraad mocht op 28 januari jL. zijn oordeel vellen over de nota. Op dit moment, althans zo schrijft het college in het voorstel, staan we voor de uitdaging van het vervangen en/of renoveren van met name bruggen, oevers en kaden vanwege de leeftijd van deze objecten. In combinatie met achterstallig onderhoud is dit een forse opgave. Daarnaast trekt ook de toename van zwaar verkeer en klimaatverandering een behoorlijke wissel op de kwaliteit van de kapitaalgoederen.
In de nota wordt de koers uitgestippeld voor een financieel gedegen beheer en onderhoud dat toekomstige ontwikkelingen niet in de weg staat. Tevens zal een voorstel worden uitgewerkt voor een extra onderhoudsfonds. Dat fonds is nodig om geleidelijk de achterstanden in onderhoud aan de kapitaalgoederen te verminderen en daarnaast te komen tot een structurele invulling van vervanging en renovatie van de kapitaalgoederen. Het college denkt dat een extra bedrag van € 300.000 per jaar voorlopig voldoende is. In 2024 zal worden bekeken of dit bedrag moet worden bijgesteld. De nota heeft vier scenario's uitgewerkt waarvan een drietal niet of moeilijk haalbaar is vanwege het ontbreken van beschikbare middelen of door het oplopen van achterstanden in onderhoud en vervanging van kapitaalgoederen. De keuze is daarom gevallen op scenario twee waarbij men uitgaat van het verbeteren van de leefomgeving in minimaal 10 jaar.
Binnen deze optie vallen zaken als achterstallig onderhoud bij civiele kunstwerken, baggeren van watergangen en elementenverharding. Deze onderdelen zijn ook door de provincie, als toezichthouder, aangevinkt om er meer aandacht aan te besteden. Om enig inzicht te geven in de kapitaalgoederen die onder regie en verantwoordelijkheid van Súdwest-Fryslân behoren even een korte opsomming, zonder volledig te zijn. Zo heeft de gemeente 608 bruggen, 144 kunstwerken, 198 gemeentelijke gebouwen, 765 km. rioolleiding, 658 rioolgemalen, 835 ha. wegen, 1600 ha. openbaar groen, bestaande uit bermen, parken, bossen, sportvelden, begraafplaatsen, sloten en vijvers enzovoorts. De totale vervangingswaarde van al deze kapitaalgoederen bedraagt het enorme bedrag van om en nabij?€ 3.900.000.000. Dat de gemeente voor forse opgaven staat mag duidelijk zijn.
Een breed scala van plannen en strategieën en nog uit te werken opgaven vergt de nodige inzet van het ambtenarenkorps en onze inwoners zullen ook worden betrokken bij het handhaven van de kwaliteit van de openbare ruimte. Aangezien het punt al uitvoerig was besproken in de verschillende raadscommissies en de neuzen dezelfde kant opstonden, was een forse hamerslag van burgemeester Jannewietske de Vries voldoende voor een unaniem akkoord. Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|