09 - 02 - 2021 - Kleine windturbines mogen bij agrariërs
Jacob Bouwhuis
Op basis van de geldende bestemmingsplannen was het in onze gemeente niet mogelijk om kleine windturbines te plaatsen bij agrarische bedrijven. Om te voorkomen dat bij iedere aanwaag voor plaatsing van een windmolen een aparte project-afwijkings-procedure of een herziening van een bestemmingsplan noodzakelijk is, wil het college een zogenaamd paraplubestemmingsplan opstellen. Op deze manier worden kosten bespaard en is het een geschikt instrument om het plaatsen van kleine windturbines te regelen. Bovendien kan voor de plaatsing van zo'n kleine energie opwekker steeds dezelfde planologische procedure worden gevolgd. Er zijn wel enkele restricties bij de nieuwe regeling. Zo mogen de windturbines maar een maximale as-hoogte hebben van 15 meter. De opgewekte stroom is louter gericht op de energiebehoefte van het betreffende agrarische bedrijf. En de turbines dienen zorgvuldig te worden ingepast binnen de landschappelijke en cultuurhistorische kernkwaliteiten.
Een poging van raadslid Bertus Walsma (GBTL) om de plaatsing van windturbines ook toe te staan bij agrarisch gerelateerde bedrijven, zoals foerageerbedrijven, loonbedrijven, grondverzetsbedrijven en dergelijke werd niet gehonoreerd. Een aantal raadsleden was afgelopen donderdag niet gelukkig met de mogelijkheid om meerdere molens her en der in de gemeente te plaatsen. Bauke van Dijk (D66) vond dat gebieden die binnenkort of al langere tijd tegen clusters van windparken aankijken, moeten worden ontzien. Hji doelde hierbij op het toekomstige windmolenpark in het IJsselmeer, Hiddum Houw, en clusters bij Tjerkwerd en Warns. Rond deze clusters moeten we een ruime cirkel trekken om deze te behoeden voor verdere aantasting van het landschap, zei hij. Ook Simon de Witte (WD) stond niet te juichen over het voorstel. Hij had becijferd dat een grote windturbine evenveel stroom levert dan tweehonderd kleine turbines. Het landschap zal in negatieve zin worden aangetast, vond hij. Bovendien is er ooit afgesproken dat we akkoord gaan met een cluster van windmolens nabij Makkum en solitaire molens ter compensatie zouden opruimen.
Volgens Sicco Ryryma (FNP) moet er eerst een ruimtelijke visie worden ontwikkeld, omdat zijn fractie worstelt met nog meer verstorende windturbines in het landschap. Na de toezegging van wethouder Erik Faber dat het college zal kijken naar een vorm van gebiedsafbakening om overbelasting van molens in het landschap te voorkomen, stemde de raad toch met een ruime meerderheid in met het voorstel. Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|