23 - 01 - 2021 - Op de Weegschaal van de Tijd
XXII Jan Pieter Dykstra Hzn
Tiny de Jong, oftewel Tiny van Workum, zoals ze binnen het verzet gekend w er d. Werd geboren in Workum op 2 1. 9. 1922. Haar vader Bauke R. de Jong, een man met principes en van het gebroken geweertje', had hier in de Begine op nr. 8 een sigarenfabriekje en verkocht in de winkel, naast dit zelf geproduceerde genotsmiddel , shag, pruimtabak, pijpen natuurlijk en tabak, wellicht ook aanstekers. Daarnaast ook hulpmiddelen die het die het genot van een rokertje verhoogden of er zoals de reclame van Miss Blanche suggereerde, een zekere vorm van distinctie aan konden geven. De woning/winkel was niet verwijderd dus van 'De Wijnberg'; men beschouwde elkaar als buren.
Toen de oorlog uitbrak werkte Tiny (Catharina) in een kledingwinkel in Sneek. Zij rolde letterlijk het verzetswerk in door op de fiets als koerierster allerlei zaken van hier naar daar te vervoeren, Daartoe had ze speciale tassen die zonder veel op te vallen onder de dagelijkse kleding kon worden gedragen. Haar vracht bestond heel vaak uit illegaal drukwerk (waar onder BBC-nieuws), brieven en boodschappen. Veel van haar collega-koeriersters moesten hun bezigheden met de dood bekopen. Zij werden door verraad thuis in de kraag gevat of bij controles werden verboden spullen ontdekt.
Tiny wist gelukkig heelhuids het einde van de oorlog te halen. Haar belevenissen verschenen op latere leeftijd in druk onder de titel 'Fietsend Verzet.' Haar gehele leven onderhield ze contact met oud-illegalen, bezocht reünies en reisde na haar pensionering veel scholen langs om over haar oorlogsjaren te vertellen. Dat is ze tot op hoge leeftijd blijven doen. Ze overleed op 5 januari 2017 in de leeftijd van 94 jaar. Zij mocht nog meemaken dat in Workum in de wijk Thomashof straatnamen verschenen met de namen van haar strijdmakkers uit de periode 1940-1945. Ze was erbij toen die namen met enig ceremonieel werden onthuld.
Toen ook het verzetsmonument van Ruth Vulto Gaube daar werd onthuld was Tiny van Workum een van de genodigden en viel haar de eer te beurt om de onthulling te verrichten. Ook Jacob Kroijenga, de ambtenaar die de plattegrond van de secretarie van het Workumer stadhuis bij het verzet deponeerde (in de boerderij van Bleeker nabij Parrega in een vergadering over de voorbereiding van die overval) was daarbij aanwezige. Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|