01 - 01 - 2021 - Zorgwekkend beeld buurt- en dorpshuizen
Jacob Bouwhuis
In de laatste raadsvergadering van 2020, op donderdag 17 december, sneed socialist Habtamu de Hoop in het wagenhalfuur de nijpende financiële situatie aan van,de buurt-, dorps- en gemeenschapshuizen in- Súdwest-Fryslân. De coronacrisis pleegt een aanslag op het vermogen van deze gemeenschapsvoorzieningen. Uit een enquête van de Stichting Doarpswurk onder alle Friese buurt- en dorpshuizen naar hun financiële situatie, blijkt een zorgwekkend beeld.
Een meerderheid van de instellingen zegt tussen de 60 en 100 procent van de reguliere inkomsten te zijn misgelopen, aldus De Hoop. Ook de bodem van de reserves is in zicht. Als voorbeeld noemde hij MFC Piers Stee in Kimswerd dat door de financiële reserves heen is. Zelfs al zouden de activiteiten in maart volgend jaar weer mogen starten, dan zullen dit dorpshuis en andere gemeenschapshuizen de crisis niet overleven. Dit ondanks de subsidieregeling van 1,8 miljoen euro die de gemeenteraad in september beschikbaar stelde voor noodlijdende voorzieningen. Omdat in de ogen van de PvdA het buurt- en dorpswerk niet verloren mag gaan en buurt- en dorpswerk het cement is van de samenleving, stelde het raadslid een aantal vragen. Hij wilde onder andere weten hoeveel geld aan schadecompensatie er tot op heden daadwerkelijk is uitgekeerd, hoeveel steun is aangevraagd en wat er nog over is van de 1,8 miljoen euro subsidie. De subsidieregeling voor de maatschappelijke instellingen loopt tot en met 31 december dit jaar, maar alle schade die ontstaat na deze datum komt dus niet meer voor vergoeding in aanmerking.
Maar de tweede golf van de coronabesmettingen zal ook in 2021, zijn tol eisen en houdt de poorten van deze voorzieningen gesloten. Vandaar dat De Hoop vroeg dat de instellingen ook in 2021 een beroep kunnen doen op de gemeente om hen te ondersteunen. Hij pleitte daarom voor een verlenging van de subsidieregeling. Volgens wethouder Mirjam Bakker viel de schade dit jaar tot en met november mee. Er is op dit moment ongeveer 600.000 euro uitgekeerd aan noodlijdende instellingen. Dit betekent dat er nog ruim 1 miljoen euro in de subsidiepot zit. Ze begreep de oproep van Habtamu de Hoop en verklaarde dat er naar oplossingen zal worden gezocht om alle gemeenschapsvoorzieningen in de lucht te houden. In januari krijgt de raad een lijst van bedragen die zijn uitgekeerd en de aanvragen- die zijn binnengekomen. Bovendien kan de raad dan een voorstel van het college verwachten om de regeling, eventueel met terugwerkende kracht, voort te zetten.
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|