07 - 12 - 2020 - Op de Weegschaal van de Tijd
XVII Jan Pieter Dykstra
Frans de Boer, geboren in Workum 25.02.1873, was in zijn werkzame leven postbode van beroep. Toen de Duitsers ons overvielen met hun Blítzkríeg was hij al met pensioen. Hij huisvestte in zijn huis aan de Begine onderduikers, onder wie geallieerde militairen. Overigens was de naam daar toen na de Begínebrêge richting station nog Stationsstraat of -weg. Hij woonde daar ongeveer tegenover Wíebe Koopmans, die een vrachtautobeurt dienst exploiteerde. Wiebe Koopmans is de vader van de al genoemde Eeuwke en Sjoerd Koopmans, beide zeer actief in het verzet. Geen wonder dat buurman Frans wel eens werd benaderd of een van de broers daar een nachtje kon verwijlen.
Zo rolde Frans de Boer in het verzet. Toen de Duitsers het Sneker verzetshoofdkwartier overvielen, wist o.a. Jan Lever, een van de 'motoren' van het verzet in die regio te ontkomen en dook onder bij Frans de Boer. Zo nu en dan werd ook het illegale blaadje BBC-nieuws bij hem op de zolder gedrukt. De betreffende stencilmachine heeft daarvan nog lang als tastbaar bewijs gediend.
In zijn jonge jaren was Frans de Boer een niet onverdienstelijk schaatsenrijder. Hij won met mejuffrouw A. van der Werf een hardrijderij op de bevroren ijsvlakte van de toen nog zoute Zuiderzee. Frans de Boer overleed op de dag dat Nederland het 20-jarig bevrijdingsfeest vierde, 5 mei 1965. Toen werd op de Vlasakkers bij de Bernhardkazerne in Amersfoort een grote militaire parade gehouden, waarbij o.a. een eskadron Centuriontanks (17 stuks) ter hoogte van het erebaldakijn met daarop het koninklijk paar en generale staf, rechts uit de flank ging en op linie voor het erepodium gekomen de hoge gasten de eregroet bracht, d.w.z. de kanonslopen werden naar beneden gedraaid.
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|