01 - 03 - 2011 - Reünie Elfstedentocht van 1986
Ineke Mulder-Grasman
Het is woensdag 26 februari 1986, het is vroeg in de ochtend. Heel vroeg. De temperatuur is ver beneden 0 graden Celsius en blijft dat deze dag ook. Hij is als eerste in het FEC te Leeuwarden. Hij staat als eerste vooraan in de kooi en voelt de druk van de media op zijn schouders. Alle ogen zijn op hem, de winnaar van de 13e Elfstedentocht, (21 februari 1985) gericht. Hij staat nu, 1 jaar en 5 dagen later, klaar voor de 14e Elfstedentocht.
Het is zaterdag 26 februari 2011, de temperatuur is rond de 6°c graden, het regent. Niets doet meer denken aan de Elfstedentocht van 1986, of toch wel? Het is de stichting, Vrienden van het eerste Friese Schaatsmuseum, die 25 jaar na dato, in het Schaatsmuseum te Hindeloopen een reünie organiseert voor de 1e 30 gefinishte wedstrijdrijders (mannen) en de 1e 3 gefinishte vrouwen.
Het is een warm weerzien in het schaatsmuseum, handen worden geschud, foto's genomen en verhalen opgehaald. Het is Eelke Lok, (Omrop Fryslân) die de helden mee neemt langs de tocht van 1986. Wie demarreerde, wie reed op kop en wie had de kracht om als eerste over de finish te gaan.
Het was Evert van Benthem, veehouder van beroep uit St. Jans Klooster die net als in 1985 ook nu als eerste, zij het deze keer met een ruime voorsprong, over de finish op de "Bonke" gleed. Evert van Benthem, was na het 2 x winnen van de tocht der tochten een bekende Nederlander geworden. Deze roem hield hem echter niet in Nederland. Hij vertrok naar Canada om aldaar met zijn gezin als veehouder verder te gaan. Vandaag 26 februari, is hij "even" terug in Nederland (Friesland) Terug naar daar waar hij geschiedenis schreef.
Evert: in Canada melk ik 150 koeien, geen melkcarrousel of melkrobot, maar gewoon een melkput. Voor Canadese begrippen ben ik dan ook een kleine boer, voor Nederlandse begrippen wellicht een grote boer, al komen hier ook steeds meer megastallen.
Canada kent ook zijn bevroren waters, maar dat kan lang niet op tegen het natuurijs in Nederland en Friesland. Het weer in Nederland krijgt met name mijn aandacht in de wintermaanden. Als het echt begint de vriezen, dan begin ik aan mijn conditie te werken, want mocht "hij" komen dan wil ik er klaar voor zijn. Het boeken van een reis naar Nederland zal dan de grootste prioriteit zijn. Het is fijn om terug te zijn, sommigen heb ik al 20 jaar niet meer gezien en dan nu elkaar weer zien, dat voelt goed.
Terugdenkend aan de drie Elfstedentochten die ik heb gereden, 1985 en 1986 als wedstrijdrijder en in 1997 als toerrijder, kan ik niets anders zeggen dan dat het een belangrijk deel van mijn leven is geworden. In de tocht van 1985 kon ik heel "anoniem" rijden, wie kende mij! Dat was wel anders in 1986, alle ogen waren op mij gericht, de nacht voor de grote dag, heb ik dan ook niet kunnen slapen.
In 1997 startte ik als toerrijder. Een volkomen andere ervaring, maar ook een geweldige ervaring. In Dokkum werden wij (o.a Jos Niesten) met gejuich ontvangen, spontaan werd het Frysk Volkslied gespeeld. Een extra rondje door Dokkum kon dan ook niet uitblijven.
De Elfstedentocht, Friesland, natuurijs en zo veel meer, ik draag het als een warme deken met mij mee!
Een matige noord oosten wind, hard en glad ijs met scheuren en zand, een temperatuur tussen de -12,8° c / - 1 º c. waren de ingrediënten van de 14e Elfstedentocht. In de wedstrijd starten er 317. Van de toerrijders behaalden 14.788 van de gestarte 16.999 de finish. Nu 25 jaar later zijn 30 rijders en 3 rijdsters bij elkaar gekomen in Hindeloopen om terug te zien naar wellicht één van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste, dag van hun leven.
Bron: Workumer Krant Friso

Evert van Benthem en Henk Angenent

Waar blijft de tijd? Zaterdag was het alweer vijfentwintig jaar geleden dat de Elfstedentocht van 1986 werd verreden (qua tijdstip de laatste in de historie van de 'Tocht der Tochten') en dat werd gevierd en herdacht met een reünie in het Schaatsmuseum in Hindeloopen waarvan een verslag elders hierboven. Evert van Benthem, de winnaar van de tochten in zowel 1985 en 1986, was daarvoor speciaal vanuit Canada, waar hij tegenwoordig woont en werkt, naar Hindeloopen overgekomen. Hij en ook de winnaar van de laatste Elfstedentocht, Henk Angenent, logeerden in hotel Aan de Wymerts aan het Noard in Workum en daarmee had dit prachtige hotel gasten binnen zijn muren die passen bij de status van dit zeer smaakvolle onderkomen. Angenent (links) en Van Benthem poseren hier in de binnentuin van hotel Aan de Wymerts. Foto Henk Gorter.
<< Terug
|