05 - 10 - 2020 - Op de weegschaal van de tijd
IX Jan Pieter Dykstra Hzn
Jan van Veen (geboren 04.01.1888) was als predikant in 1932 in Workum bij de Hervormde Gemeente beroepen. Al snel na de inval van de Duitsers begon hij dagelijks een korte avonddienst – duur ca. een half uur – te houden, dit om de mensen te bemoedigen, een hart onder de riem te steken. Tot ongeveer september hield hij dit vol.
Op advies van burgemeester Walle Melis Oppedijk van Veen veranderde dat in eenmaal per week op woensdagavond. Die diensten werden goed bezocht en waren zo populair dat de raadsvergadering op zo’n avond tijdelijk werd opgeschort zodat de raad de dienst kon bijwonen!
Ter herinnering aan deze periode werden na de oorlog in de nog in gang zijnde restauratie van de St. Gertrudiskerk een paar gebrandschilderde glazen in het zuidertransept geplaatst. Naar verluidt is het een geschenk van de bevolking, als dank aan deze voorganger. Anderen melden trouwens dat het een geschenk was van de vrouwenvereniging van de Hervormde gemeente. Afgebeeld zijn een palmboom (symbool voor het eeuwige leven) met de tekst ‘Palma sub pondere crescit (de palm groeit tegen de verdrukking in. Dat is tevens de wapenspreuk van koningin Emma. De andere afbeelding behelst een scheepje op woelige baren, waaronder de woorden: het is mij goed dat ik verdrukt ben geweest. Eveneens een terugwijzing naar de bezettingsjaren. Omdat de grond ds. Van Veen te heet onder de voeten werd, dook hij onder in Den Haag. Daar zette hij via de diaconieën een hulpdienst op, waarbij een twintigtal personen betrokken was. Op ongeveer 250 door de Diaconieën geselecteerde adressen werd bijstand verleend. De totale bijstand bedroeg volgens na-oorlogse berekeningen circa 247.500,-- guldens, alles geïnd bij burgers en bedrijven. Er werden om te begrijpen redenen geen kwitanties afgegeven, adreslijsten werden na gebruik direct vernietigd. Na de oorlog hervatte hij zijn werkzaamheden in Workum.
In 1947 reageerde hij positief op een door de Hervormde gemeente Vroomshoop op hem uitgebracht beroep.
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|