01 - 03 - 2011 - Klein Zuider kerkhof Workum bijna gerenoveerd
J.P.Dijkstra
Woensdag 16 februari werd op het in de volksmond als Klein Zuider geduide kerkhof bij de toren naast de St. Gertrudiskerk in Workum onder andere het fraai gerestaureerde hekwerk met funderingsplaat van het graf van ds. Limboch herplaatst. Hoewel het vrij lang stil is geweest op en rond deze de monumentenstatus verdienende dodenakker, wil dat beslist niet zeggen dat de restauratiewerkzaamheden in de eindfase waren terecht gekomen. Aangezien het hier een zeer lovenswaardig maar bovenal zuiver particulier initiatief betreft zijn er omstandigheden die een stug doorzetten even naar de achtergrond kunnen verdringen.
Met het herplaatsen van de funderingsplaat cum annexis op genoemd graf is het Klein Zuider kerkhof bijna gereed. Veel zerken op deze laatste rustplaats van tal van pommeranten uit de Workumer samenleving hebben een nieuw laagje verf gekregen, nadat ze eerst grondig zijn schoongemaakt. Ook is met veel hulp van andere vrijwilligers, en het mag best gezegd worden dat Cor Dykstra dit alles op pro deo basis doet, een redelijk aantal zerken weer keurig waterpas gelegd. Wie het Klein Zuider nu in ogenschouw neemt kan niet anders concluderen dat de restaurator, cum suis, eer inlegt met dit initiatief, wat meer is, dat Workum trots kan zijn op hetgeen hier werd verricht!
De bevlogen amateur-restaurator, Cor Dykstra, die een professioneel effect met zijn werkzaamheden heeft bereikt op dit uniek gesitueerde kerkhof, is niet van zins de verfkwasten, staalborstels en andere noodzakelijke benodigde gereedschappen in de gereedschapskist te laten voor wat ze zijn. Hoewel hij wellicht even pas op de plaats gaat maken doordat de kerk momenteel in de steigers staat, is het zijn bedoeling om ook het Groot Zuider kerkhof aan een grondige inspectie- en vervolgens waar nodig restauratiebeurt te onderwerpen.
Op de genoemde woensdag werd de funderingsplaat met het met vierpassen versierde hekwerk, fraai gerestaureerd door de Workumer Smid uit de Begine, door een kraanwagen van vrijwilliger Fokke van den Akker, die zelf maar al te graag de stuurknuppels hanteert, op zijn plaats gemanoeuvreerd. Tevens waren er een tweetal medewerkers van het natuursteenbewerkingsbedrijf De Marne uit Bolsward bij deze herplaatsing betrokken. Het grafmonumentje van ds. E.H. Limborg, een opengeslagen bijbel uitgevoerd in zandsteen, zal nog aan een nadere inspectiebeurt worden onderworpen. Na eventuele reparaties zal de tekst een opfrisbeurt krijgen. Genoemde predikant was in 1904 van IJhorst naar Workum beroepen en overleed in het harnas, zoals men dat pleegt te noemen, in 1907. Hij diende de gemeente Workum in wijk 2, zoals dat in de boeken wordt genoemd, en dat betekent dat hij een voorganger genoemd kan worden van onder andere de latere professor E.J. Beker (van 1951-1955) en ook ds. A. de Jonge (zeker, de vader van cabaretier Freek) was van 1947-1951 in deze wijk van Hervormd Workum werkzaam.
Zoals werd opgemerkt is het Klein Zuider kerkhof de plaats waar belangrijke Workumers werden ter aarde besteld. Een kleine greep: de wethouder Schoonhoven, die in het midden van de 19e eeuw het ambtsgebed in de gemeenteraad van Workum wist geaceepteerd te krijgen, Rintje Visser, palinghandelaar, enkele predikanten waaronder genoemde ds. Limborch en leden van de invloedrijke familie Potma, eigenaar van onder andere oliemolen ‘de Liefde’.
Uiteraard vragen dergelijke restauraties de nodige pecunia. Dat een particulier erin slaagt om uit eigen zak, met enige hulp van steunfondsen en vrijwilligers dit voor elkaar te krijgen is een extra vermelding waard. Maar uiteindelijk is iets dergelijks natuurlijk een zaak van de gemeenschap, die zo ’n uitzonderlijk redelijke gaaf kerkhof rondom de grootste kruiskerk van Fryslân in stand dient te houden. Een monumentenstatus zou wellicht financieel verlichting kunnen geven, maar gezien de bezuinigingsdrift op wellicht ook funeraire cultuur zal die status en steun voorlopig wel op het politieke kerkhof blijven liggen. Misschien wil een wethouder zich wel onsterfelijk maken om dat voor elkaar te boksen, maar …

Foto: Henk Gorter
<< Terug
|