12 - 07 - 2020 - Raad op nippertje achter 'gebiedsinkoop' zorg WMO
Jacob Bouwhuis
Het voorstel van het college om in te stemmen met gebiedsgerichte financiering als wijze van inkoop voor de WMO-maatwerkvoorzieningen en een deel van de Participatie leverde afgelopen woensdag een stevige discussie op tussen raadsleden en college van de gemeente Súdwest-Fryslân. De WMO-maatwerkvoorzieningen, zoals de individuele begeleiding, groepsbegeleiding, kortdurend verblijf in zorginstellingen, persoonlijke verzorging en huishoudelijke hulp en een deel van de Participatie, moeten opnieuw worden aanbesteed. Bij de decentralisatie van bevoegdheden van Rijk naar gemeenten heeft Súdwest-Fryslân een contract van 5 jaar, van 2015 tot en met 2019, afgesloten. Dat contract is in eerste instantie met 1 jaar verlegd en voor 2021- vaart het college dezelfde koers.
Want we hebben in onze gemeente 230 aanbieders en het kost veel tijd om te onderzoeken welke wijze van aanbesteden het beste aansluit bij de doelen die het college wil bereiken. Het is namelijk de afgelopen jaren slechts mondjesmaat gelukt dat zorgaanbieders met elkaar gaan samenwerken,weinig gebruik wordt gemaakt van lokale voorzieningen zoals wijkgebouw of dorpshuis en de samenwerking tussen professionals en vrijwilIigers verloopt stroef. De keuze is daarom gevallen op gebiedsgerichte aanbesteding, omdat andere gemeenten, waaronder Leeuwarden, dat met succes toepassen. Alleen op deze manier verwacht het college de financiën beheersbaar te houden, zonder dat dit afbreuk doet aan de ondersteuning die de inwoner krijgt en waarop hij recht heeft.
Daar was de oppositie en een klein deel van de coalitiepartijen het niet mee eens. Volgens Marianne Poelman (PvdA) zijn de kwetsbaren de dupe. Gebiedsgericht werken is niks en kan ook niks worden. Jikkie Ruiter (FNP) meende dat de financiële problemen niet worden opgelost met een ander inkoopsysteem, dat is ons de afgelopen 5 jaar ook niet gelukt. Dit moet je naar aard en schaal regelen, anders raakt de gemeente de regie kwijt, aldus Jikkie Ruiter.
Willen we de kosten beheersbaar houden dan moeten we meer gebruik maken van de gebiedsteams, zei Marieke Vellinga (D66). Zij weten wat er speelt bij de cliënt en welke zorg nodig is. De immer kritische Harmen de Wind van de gelijknamige fractie vond dat het voorstel slecht tot stand is gekomen en dat de raad weinig tijd kreeg voor vragen en advies. Het Rijk gooide deze materie over de schutting van de gemeenten zonder voldoende middelen en wij gooien het nu over de schutting van de zorgaanbieders en de tekorten groeien, dus zoek het maar uit, zo lieten de woorden van De Wind zich samenvatten.
Gebiedsgericht werken heeft ook voordelen, zo merkte Lianne van der Wal (WD) op, mits de zorgaanbieder bekend is in deze regio. Ook zíj vond dat de gebiedsteams hierbij een belangrijke rol kunnen vervullen. Hoewel wethouder Gea Wielinga de te berde gebrachte meningen respecteerde, vond ze toch dat de raad nu de knoop moest doorhakken omdat deze vorm van aanbesteding het beste bíj onze gemeente past. Met 19 voorstemmers en 17 tegenstemmers haalde het voorstel precies de vereiste meerderheid. Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|