04 - 07 - 2020 - Maarten Offinga burgemeester In Hardenberg

"WethâIder Offinga ferlit Súdwest-Fryslân en wurdt boargemaster fan Hardenberg." Het is het nieuws dat eerst donderdagavond en later vrijdagmorgen als een lopend vuurtje door Workum gaat. Maarten Offinga verlaat Súdwest-Fryslân en wordt burgemeester van Hardenberg. Maar wie is deze 57-jarige CDAer? Het regionale dagblad de Stentor beantwoordt deze waag en het relaas van deze zeer gerespecteerde krant laten we hier graag volgen.
De brugwachter heeft het maar wat druk, als deze vrijdagmorgen het kwik al snel richting de 30 stijgt en de recreatievaart als een rups door de grachten van Workum kronkelt. Een klein, fier Fries stadje aan de boorden van het IJsselmeer met zo'n 4000 inwoners. En waag het niet het een dorp te noemen: Workum is een van de elf belangrijkste steden van de provincie. Jopie Huisman was er de bekendste inwoner, blijkt uit het museum dat de naam draagt van de autodidactische kunstschilder die een eeuw geleden in Workum het levenslicht zag.
En de stad natuurlijk ook van Maarten Offinga, de wethouder van de gemeente Súdwest-Fryslân die het na de zomerstop als burgemeester mag proberen in Hardenberg. De brugwachter zef - bij elke oversteek staat er eentje, en die doen honderd keer per dag hun werk - zou Workum niet snel verlaten voor Oost-Overijssel. Met een tongval die verraadt dat hier het Nederlands de tweede voertaal is: "Het is altijd druk hier joh. Een hoop gezelligheid, veel toerisme, het is geweldig. En een Elfstedenstad, hè. En ja, Maarten zwemt hier dan ook langs."
Daarmee doelt hij dan niet zozeer op Maarten van der Weijden die in Workum al zwemmend stempelde, maar op diens naamgenoot, die tijdens de marathontocht een heel stuk mee zwom. Op Offinga dus, die in Workum neerstreek en er namens het CDA wethouder werd en ook locoburgemeester van de gemeente van zo'n 90.000 inwoners. Het is hoe ze hem in Workum bij de bloemist, de visboer, de bakker, op het terras, in het Kultuerhús, op straat of als buurman omschrijven: de sportieve vijftiger die zwemt in open water en de fiets pakt waar mogelijk. En voorzitter is van het plaatselijke Zeilvaartcollege.
Maar ook als iemand die van zijn hart geen moordkuil maakt en in de politiek op zijn zachtst gezegd nogal dominant overkomt. Misschien dat een rol van burgemeester meer verzoenend van aard is, maar als wethouder weet Offinga van wanten. Een conflict over belangenverstrengeling en wederzijds wantrouwen tussen hem en collega-wethouder Stella van Gent (PvdA), die hem in de Leeuwarder Courant 'consequent machtsmisbruik' verweet, liep vorig jaar op tot het kookpunt. Van Gent pakte voor haar integriteit onderzocht zou worden haar biezen, Offinga hield zich in de raad op de vlakte: "Het was niet meer werkbaar."
Ze kennen hem in Workum uiteraard in de middenstand, en vaak zijn het de dochters van de winkeliers die dan weer bevriend zijn met de dochters van Offinga zelf. Die geluiden klinken ook bij de sluis iets verderop, waar het zogenaamde leugenbankje staat en de ouderen dagelijks over het wel en wee van Workum wedijveren. Offinga? Die zien ze als een joviale vent, die zich onder de mensen begeeft. Niet om een praatje verlegen, maar die ook hard kan zijn. "Een eigenheimer, zoals we dat hier zeggen. Als die iets in zijn hoofd heeft zitten dan gebeurt het ook. Recht voor zijn raap.
In Workum zelf gebeurt dan verder niet zoveel en kabbelen de kano's en de andere watersporters rustig door. De stad is bij de herindeling zo'n 10 jaar geleden opgeslokt door het nieuwe Súdwest-Fryslân, net als nog tachtig steden, dorpen en gehuchten, met namen als Lutkewierum (Lytsewierrum), Exmorra (Eksmoarre) en Sneek (Snits). Over de naam Súdwest-Fryslân werd nog wel even een robbertje gevochten, ieder provinciedeel hecht waarde aan zijn eigen identiteit. Bij het bankje: "Na de herindeling is het een stuk rustiger geworden. Daarvoor was er veel meer haaten nijd." Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|