02 - 07 - 2020 - Oud-burgemeester Workum Van Haersma Buma overleden

Bernhard van Haersma Buma tijdens zijn ambtsperiode in Workum
In het Medisch Centrum Leeuwarden is vrijdagmiddag 27 juni mr. Bernhard van Haersma Buma op 88-jarige leeftijd overleden. Hij was van 1962 tot 1970 burgemeester van Workum. Daarna vervulde hij het burgemeestersambt tot zijn pensionering in 1993 in Sneek. Van Haersma Buma was aan het zwemmen in het recreatiegebied de Groene Ster bij zijn huidige woonplaats Leeuwarden toen hij onwel werd. Direct schoten andere recreanten te hulp en vervolgens werd Van Haersma Buma naar het MCL gebracht, waar hij overleed.
Van Haersma Buma volgde in Workum Jacob Russchen (1897- 1976) als burgemeester op toen Russchen in 1962 met pensioen ging. Ruschen vervulde in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in het verzet. Dat gold ook voor de vader van Bernard van Haersma Buma, Sybrand Marinus van Haersma Buma. Hij was van 1930 tot 1938 burgemeester van Stavoren en werd in het laatstgenoemde jaar benoemd tot burgemeester van Wymbritseradiel. In 1941 werd hij als zodanig door de Duitse bezetter ontslagen vanwege zijn onverzettelijke houding tegen de maatregelen van de Duitsers en andere illegale activiteiten. Later in 1941 werd hij door de bezetter gevangen genomen; uiteindelijk kwam hij in het concentratiekamp Neuengamme terecht waar hij in 1942 op 38-jarige leeftijd overleed. De naar zijn grootvader genoemde Sybrand van Haersma Buma, geboren in 1965 in Workum, oud-fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer, is sinds 2019 burgemeester van Leeuwarden.
De Van Haersma Buma’s worden door iedereen beschouwd als 'echte', boven de partijen staande burgemeesters met een grote kennis van alles wat er in de gemeente speelt, Burgemeesters, kortom, over wie geen verkeerd woord te zeggen valt. In Workum was het wat Bernhard van Haersma Buma betreft niet anders. Hij heeft talrijke publicaties over historische onderwerpen op zijn naam staan.
Het geslacht Van Haersma Buma behoorde politiek gezien tot de Christelijk Historische Unie, de partij die in 1980 met de Antirevolutionaire Partij (ARP) en de Katholieke Volkspartij (KVP) opging in het CDA. Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|