20 - 06 - 2020 - Bibliothecaris Workum stopt na 45 jaar
Tini Kleiker: ’het is goed geweest’
Ineke Mulder-Grasman
Op dinsdag 30 juni aanstaande is het de laatste werkdag voor Tini Kleiker, het gezicht van bibliotheek Workum, maar ook van onder andere Koudum, Bolsward en Sneek; bij deze laatste was zij maar liefst 10 jaar werkzaam. Ze stopt na meer dan 45 jaar met het werken tussen de boeken. Tini gaat met pensioen en gaat de tijd die nu voor haar ligt zeker ook invullen met lezen, want het lezen van boeken was, is en blijft haar passie.
Tini Kleiker, geboren in 1955 in Leek, aan de 'goede kant van Groningen', zoals de inwoners van Leek het noemen, groeide op in een arbeidersgezin als jongste van zes kinderen. Van jongs af aan werd Tini gegrepen door het lezen. Ze las graag, maar niet zoveel als je van iemand kunt verwachten die graag wil lezen. Nee, de bibliotheek was destijds anders dan wij nu gewend zijn. Het lenen van een boek kostte 10 cent per boek, voor die tijd een heel bedrag. Tini moest het dan ook doen met één boek per week. Nadat Tini de lager school met goede cijfers had verlaten ging ze naar de havo. Aldaar moest zij, in het derde jaar, haar vakkenpakket kiezen en omdat Tini nog steeds van lezen hield, wist ze wel welke richting zij op wilde. Tini: "Werken in een boekenwinkel leek mij wel wat, maar met het idee dat ik dan ook gummetjes en pennen moest gaan verkopen en dat ik dat niet als een uitdaging zag, ging ik na het behalen van mijn havodiploma in Groningen aan de Bibliotheek- en Documentatieacademie studeren. Na een studie van twee jaar was ik assistent bibliothecaris en ging ik werken in de bibliotheek (het woord 'bibliotheek' komt uit het Frans en betekent 'een verzameling boeken') van Veendam. Ik was toen 18 jaar en ging op mijzelf wonen in Veendam, nou ja, op mijzelf, ik kreeg een appartement op de bovenverdieping van het huis van mijn oom en tante, dus enig toezicht was er wel en dit tot geruststelling van mijn ouders. Na nog een jaar te hebben gestudeerd was ik bibliothecaris, wat inhield dat ik als leidinggevende aan het werk mocht in een bibliotheek. Na een sollicitatie bij de bibliotheek in Heerenveen-zuid, ja dat bestond toen nog, waarbij de keus niet op mij was gevallen, werd mij een functie aangeboden in de bibliotheek van zowel Workum als in die op Terschelling. Het werd Workum, het is dan 1977."
In 1977 is de bibliotheek nog gevestigd aan de achterzijde van de voormalige Klameare aan het Skil. Deze bibliotheek, die de ingang had aan de Begine, wat ook het postadres was, is dan nog zeer arbeidsintensief. Het is de opkomende tijd, zoals Tini aangeeft. "De computer deed zijn intrede en nam ons steeds meer en meer werk uit handen. Maar vergeet niet, eer de computer zijn werk naar behoren kon doen, moest deze wel gevuld worden, wat inhield dat naast alle leden ook alle boeken moesten worden ingevoerd Een heidens karwei! Met de automatisering bleef er voor ons als Bibliotheekmedewerksters tijd over om onze lezers bij te staan bij het kiezen van een boek, of te helpen met het leren lezen. Helaas zijn er nog te veel ouderen, maar ook jongeren die niet of slecht kunnen lezen en dat vind ik triest. Lezen geeft zoveel meer, denk er alleen maar eens aan dat je je eigen post kunt lezen. Lezen moet dan ook gestimuleerd blijven, zowel voor jongeren als voor ouderen. Gelukkig wordt er nog steeds gelezen, al merk ik wel dat vooral jongeren telkens minder zijn gaan lezen. Jammer, want lezen is zo mooi. Kinderen (en jongeren) hebben tot hun 18e jaar een gratis lidmaatschap van de bibliotheek. Jong geleerd is oud gedaan, want wie eenmaal is gegrepen door het lezen zal blijven lezen. Regelmatig komen de kinderen van de drie basisscholen in Workum, klassikaal, buiten openingstijden, naar de bibliotheek toe om boeken te lenen."
Het mag duidelijk zijn dat Tini Kleiker het gezicht is van bibliotheek Workum. Tini heeft met vele collega's, onder wie Ottelien van der Baan, samengewerkt. Toen Ottelien kwam solliciteren liet Tini doorschemeren dat zij haar eigenlijk, gezien de samenstelling van het personeel in bibliotheek Workum, wat te oud vond. Daar werd door het sollicitatieteam, om het zo maar even te noemen, anders over gedacht. Mewouw Van der Baan kwam uit Workum en kende doordat zij al wat ouder was, veel inwoners van Workum en ze wist veel over de stad zelf, wat zeker zijn vruchten voor bibliotheek Workum zou afwerpen, En zo kwam Ottelien van der Baan aan het werk in de bibliotheek in Workum. Een goede keus, zo zou later blijken, Ottelien werd niet alleen een goede collega van Tini, maar ook haar partner. De bibliotheek Workum, eens begonnen in de Waag, voor zover uw correspondente in dezen dat kon nagaan, verhuisde van Begine 26 naar Begine 52, om zich aldaar in de voormalige Gereformeerde lagere school verder te ontwikkelen en uit te breiden.
Thans is de bibliotheek, als bekend, gevestigd in het vroegere gemeentehuis van Nijefurd. Een prachtige plek in een pand met een rijke historie, wat uiteraard is terug te vinden in de vele boeken die betrekking hebben op de stad Workum. Op deze plaats sluit Tini haar werkzame leven af en ziet ze terug op een prachtige tijd, waarin de bibliotheek enorm is gegroeid, denk maar eens aan E-books en de zogenaamde 'dwarsliggers'. Het is goed geweest, aldus Tini die straks met haar vrijgekomen tijd ook haar partner Ottelien, die om gezondheidsreden in Nij Mariënacker woont, weer dagelijks hoopt te kunnen bezoeken wat door het coronavirus de afgelopen maanden niet mogelijk was. Tini, uit naam van vele lezers, bedankt! Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|