16 - 05 - 2020 - Nu ook pizza's aan het Noard,bij Peter en Anne
Ineke Mulder-Grasman
Het is september 2013 als Peter van der Groot samen met zijn vrouw Anne bar-sociëteit Noardeinde overneemt van Paul Andela, de vader van Anne. Paul woont dan nog naast de zaak en Peter en Anne wonen in Sneek. Als Paul verhuist naar Mariënacker, alwaar hij nog mooie jaren heeft gehad aldus Anne, komen Peter en Anne met de kinderen naast de zaak wonen en zijn zij als Workumers weer 'thuis' in onze stad. Al gauw hebben Peter en Anne hun draai gevonden in het voormalige St. Jozefgebouw aan het Noard 184 in Workum.
Het is 1966 als Paul het legendarische gebouw overneemt van de rooms-katholieke kerk. Tot op dat moment wordt het gebouw beheerd door Wouter Yntema. Aanvankelijk was het de bedoeling dat Paul De Wijnberg aan de Merk, waar zijn ouders de scepter zwaaiden, zou overnemen. Maar door de komst van de Klameare aan het achtergelegen Skil ziet Paul af van de overname. Later komt dan het St. Jozefgebouw op zijn pad en daar weet hij samen met Tine de loop er goed in te krijgen. Na een interne verbouwing waarbij het naastgeIegen woonhuis (van de familie Boekema) is aangekocht en daar een voor die tijd hypermoderne keuken met spoelkeuken is gerealiseerd, breekt er een glorietijd aan voor Paul en Tine, maar ook voor de jongeren van Workum en omgeving. Lang was het op vrijdagavond 'the place to be' en vele relaties zijn daar ontstaan.
 Peter en Anne poseren trots en voldaan voor de nieuwe pizzeria. |
Maar dat was toen, het is nu tijd voor 'nieuw' nieuws. Met twee biljartavonden per week en de nodige vergaderingen, optredens en familieaangelegenheden, kwam de loop er goed in. Met het verbouwen van de 'keuken', die de beste tijd wel had gehad, tot eer, pizzazaak kon ook worden ingespeeld op de zomer, de voor bar-sociëteit Noardeinde rustige periode. En toen kwam het coronavirus waardoor de horeca op slot moest. En wat doe je dan, afwachten tot het coronaleed is geleden of doorpakken? Peter en Anne pakten door. In een zeer korte tijd wisten zij van de verouderde keuken een pizzazaak te maken waarop Workum trots mag zijn. Een aanwinst voor de stad en zeker voor wat betreft het Noard, waar de laatste jaren de bedrijvigheid verloren is gegaan. Peter, met een opleiding in de horeca en koken als passie, staat garant voor heerlijke pizza's. Peter maakt de pizza's uitsluitend met pure ingrediënten uit Italië, maar ook uit de eigen streek, zoals de Gaasterlander ham. Het deeg en de saus worden dagelijks door Peter zelf gemaakt en als de pizza rijk is belegd gaat deze in de Italiaanse Cuppone-steenoven. In verband met het coronavirus is het thans 'alleen' mogelijk om pizza’s af te halen in de pizzeria aan het Noard 182 in Workum. Bestellen kan via de website die onlangs online is gegaan (peterspizza.nl) of telefonisch (0515-54 12 45). Peter en Anne hebben een prachtige, bloeiende tak toegevoegd aan bar-sociëteit Noardeinde, ook bekend onder de naam Paul 2.0. Bij het opruimen van de zaak kwamen Peter en Anne twee lampenkapjes, nieuw maar onder het stof, tegen. Het zijn lampenkappen die zijn overgebleven van de serie lampenkappen die jarenlang boven de bar hun licht hebben laten stralen en dit misschien nog wel doen. PS: En wat zeker het proberen waard is, de naam zegt het al, is de Pizza Nei it Sin! Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|