04 - 05 - 2020 - Vogelwacht Workum e.o .
 Foto's Henk Gorter
Henk Gorter
De vogelwacht Workum is opgericht op 3 maart 1956. Ze zijn aangesloten bij de BFVW (Bond van Friese Vogel Wachten ). Het noordelijk gedeelte van de voormalige gemeente Nijefurd is het wachtgebied. Hieronder vallen de plaatsen Workum, Hindeloopen, Nijhuizum en It Heidenskip. Doelstelling Dit bestaat uit het beschermen van alle voorkomende soorten vogels in het reeds omschreven gebied. * De vrijwilligers( nazorgers) houden zich bezig met uitgebreide vastlegging van broedende vogels. * Overleg met boeren over landbouwwerkzaamheden en zorgen voor beschermende maatregelen voor behoud van de nesten via nestmarkering bij gras maaien en bewerking van maïsland alsmede voor het plaatsen van nestbeschermers bij beweiding door vee. * Plaatsing van kunstnesten (huiszwaluwen, bergeenden, zangvogels) * Opleiden van jeugdleden * Verzorgen van excursies * Wintervoedering van noodlijdende vogels * Hulp bieden voor gestrande vogels Nazorg De vogelwacht Workum e.o. verricht in het wachtgebied nazorg op ruim 1.000 hectare gras en bouwland. Deze nazorg, door ruim 70 leden, betreft o.a. nestmarkering bij landbouwwerkzaamheden en plaatsing van nestbeschermers bij beweiding door vee. Voor weilanden, waarvoor boeren beheersovereenkomsten met de overheid hebben afgesloten, wordt uitsluitend inventarisatie verricht.
Ook heeft de vogelwacht Workum e.o. een jeugdafdeling. Deze is opgericht in 1999 opgericht. Er zijn ongeveer 60 leden in de leeftijd van 10 tot 16 jaar. Uitgangspunt van de jeugdafdeling is om de jeugd dichter bij de natuur te brengen. Er wordt aandacht besteed aan vogels kijken in waarnemingshutten, nestkastjes ophangen broedgegevens noteren en nazorg verrichten Bovendien staan er elk jaar vele excursies op het programma waaronder het Fries Natuurmuseum, Fûgelhelling in Ureterp en Vroege vogels tocht door het bos met Staatsbosbeheer. Vorig jaar ben ik met Gerrit Kemker naar ‘zijn stuk land’ op het ‘Gaasterstân’geweest. Al veel nesten waren leeg,de eieren waren uitgebroed. Hier en daar lagen nog nesten met een ‘broedsje’. Er wordt niet eerder gebroed tot er 4 eieren in het nest liggen. Deze moeten met de punt naar elkaar liggen. Is dat niet het geval dan is het nest verlaten. Wanneer een nest uitgebroed is, wordt de nestmarkering verwijderd. De markering bestaat uit een houten paaltje met een uniek cijfer wat gebruikt wordt bij het ontwikkeling van het nest.
Op een bepaald moment zag ik een jonge kievit in een greppel lopen. Als bescherming voor de roofvogels gebruiken jonge vogels de greppels om als zodanig niet op te vallen. De nazorg duurt tot 15 juni, dan mogen de boeren weer maaien. Maar als er nog veel nesten met eieren zijn, dan is de boer genegen te wachten tot 1 juli. Er wordt, via de computer, een formulier ingevuld met de resultaten van het aantal nesten en van welke soort vogel. Zo is de BFVW direct op de hoogte. Nadat de nazorg ten einde is, wordt ook een formulier aan de desbetreffende boer gestuurd. In de periode van 1 april 2019 – 15 juni 2019 het volgende overzicht met tussen haakjes het aantal nesten in 2018: Kievit 69 (45), Grutto 6 (4), Tureluur 7 (13), Scholekster 7 (4), Kluut 1 (-). De vogelwacht is niet meer weg te denken uit de natuur.



<< Terug
|