14 - 03 - 2020 - Landschapsprijs naar Heidenskip

Ida Hylkema
Jitske Draijer enYsbrand Galama met de cheque. Foto lda Hylkema.
Het project 'duurzaam vogelgebied' in It Heidenskip is één van de twee winnaars van de 'Samen voor Biodiversiteitsprijs'. Deze landelijke prijs is voor initiatieven waarin boeren en burgers samen aan het werk gaan voor een betere biodiversiteit. Aan de prijs is een bedrag van 25.000 euro verbonden.
Het project in It Heidenskip is een initiatief van Jitske Draijer en Ysbrand Galama. Zli willen met een netwerk van dorpelingen, boeren en burgers en samenwerkende partijen werken aan een bloemrijk en open landschap waar insecten en weidevogels zich thuis voelen. “In 2025 is er genoeg ruimte voor weidevogels om op te groeien, zijn er meer insecten en is de leeuwerik terug als broedvogel," zo hebben ze de doelstelling van hun project omschreven. Concreet betekent dit bloemrijke bermen en percelen, in elke polder genoeg plas drassituaties voor weidevogels en een open landschap waar predatoren minder kans krijgen.
Bij het project zijn zowel boeren als burgers uit It Heidenskip betrokken. "Dorpelingen zijn zich bewust dat ze in een unieke omgeving wonen." Draijer en Galama stuurden hun project in voor de prijsvraag van het Deltaplan Samen voor Biodiversiteit. Dit is een breed en landelijk platform van overheden, bedrijven en organisaties die zich allemaal willen inzetten voor meer biodiversiteit. De prijs, beschikbaar gesteld door het Were1d Natuurfonds, was bedoeld voor concrete, op een gebied gerichte projecten. Van de 98 ingediende projecten gingen er 10 door naar de finale. Afgelopen donderdag 5 maart kregen ze ieder een minuut om hun idee te pitchen voor de jury. Het project Duurzaam Vogelgebied van It Heidenskip en een project in de Noordoostpolder werden daarna uitgeroepen tot winnaar.
De initiatiefnemers uit It Heidenskip zien de prijs als stimulans voor iedereen om It Heidenskip nog mooier te maken en als waardering voor alle werk dat al is uitgevoerd, zoals de aanleg van natuurgebied De Wolvetinte en de 'Blomkes yn de Hel’. Het doel om te komen tot een open landschap dat geschikt is voor weidevogels reikt overigens verder dan It Heidenskip. Ysbrand Galama is ook mede-initiatiefnemer van It Fûgelweg. Dit is een breed netwerk van boeren, natuurbeschermers, vogelwachten en onderzoekers die weidevogelgebieden in de regio met elkaar willen verbinden om zo de overlevingskans voor de weidevogels groter te maken. Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|