13 - 03 - 2020 - Heilzaam werk Simone Kamphuis
Sinds vorig jaar kennen ook de huisartsenpraktijken in Workum een Praktijkondersteuner Huisartsen-Jeugd (POH-Jeugd). Een goede zaak, want ook kinderen lopen soms vast, hebben bijvoorbeeld angsten, stemmingsproblemen of stress. Iedereen heeft zorgen en daar blijf daar niet mee rondlopen, zo is de boodschap. Het zal duidelijk zijn: Praktijk-ondersteuner-Jeugd richt zich op de psychische kant van het leven. De Praktijkondersteuner Huisartsen-Jeugd in Workum is Simone Kamphuis (37) uit Sneek.
Sinds april is ze werkzaam bij de huisartsenpraktijk Gerling en sinds juli ook bij die van Kroijenga en De Jong in onze stad. Eén dag in de week, de dinsdag, is ze in Workum. In de ochtend bij dokter Gerling en in de middag bij Kroijenga en De Jong. De hoogste tijd dus om wat nader met Simone Kamphuis kennis te maken.
 De toegang tot de hulp van Simone Kamphuis is via de huisartsenlaagdrempelig. |
In vijftien huisartsenpraktijken in de gemeente Súdwest-Fryslân, en dus ook in Workum, is nu een POH-Jeugd werkzaam. Het is gestart als een pilot van de gemeente van een jaar, deze is inmiddels voorbij en de inzet van de POH-Jeugd is nu langdurig vastgelegd, hierover heeft begin dit jaar al iets in onze krant gestaan. Naast de dinsdag in Workum werkt Simone Kamphuis twee dagen in de week bij Kinnik, de kind- en jeugddivisie van GGZ Friesland, die onder de gespecialiseerde GGZ valt en onder andere een vestiging in Heerenveen heeft en in Leeuwarden. Dergelijke 'huishoudelijke mededelingen' zijn altijd wat saai en daarom nu meer over Simone Kamphuis zelf. Ze is orthopedagoog en die houden zich bezig met de ontwikkeling van kinderen in de breedste zin van het woord. Ze is geboren in het Groningse Winsum en studeerde succesvol af in de orthopedagogie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na in Krommenie en Amersfoort te hebben gewoond en nabij gewerkt, trok het hart van haar en haar partner toch weer naar het noorden. Ze twijfelden tussen de stad Groningen en Sneek. Het werd Sneek, waar ze zich in 20L4 vestigden. Het paar heeft intussen drie kinderen."Ik heb Nederlands gestudeerd en ook nog theaterwetenschappen, maar het werken met kinderen zat er altijd al in. Daarom ben ik naar de orthopedagogie overgestapt. Vroeger wilde ik juf worden. Sinds 2018 werk ik bij Kinnik. Ik hoop vooral dat ik de kinderen en jeugdigen een beetje kan helpen. Of dat dat samen met de ouders kan als het thuis niet zo goed gaat. Daarom kom ik als het nodig is ook wel bij de mensen thuis. We praten daar dan of lopen naar een speeltuintje. Ook zijn er lijntjes met de school. De zorg hier in Workum verleen ik uit naam van de huisartsen. De POH-Jeugd is voor de lichte tot milde klachten, het is een traject van vijf tot acht keer een half uur tot drie kwartier. Een ontwikkeling waarbij het wat lastiger is, maal<t soms een verwijzing naar meer gespecialiseerde of langdurige zorgnodig."
"Het mooie van mijn werk als praktijkondersteuner is dat je niet meteen hoeft door te ver- verwijzen. De leeftijd van de kinderen is van 0 tot 18 jaar, maar we zien kinderen vooral vanaf de basisschoolleeftijd. Als er moet worden doorverwezen dan is ook de vraag waar de beste zorg kan worden geboden en dat kunnen we dan met elkaar bespreken. Ook kinderen zijn regelmatig bang iets verkeerd te doen, angst is vaak een belangrijke klacht. Tot 16 jaar is trouwens toestemming van de ouders nodig om bij mij te komen."
"Binnen twee weken kunnen de kinderen en eventueel hun ouders wel bij mij terecht. De wachttijden voor eventuele specialisten worden zo ook wat korter of kunnen door mij overbrugd worden." Het hoeft trouwens amper vermeld te worden dat de gesprekken met de POH-Jeugd vertrouwelijk zijn, maar als het belangrijk is ook andere mensen hierin te betrekken, dan wordt dat besproken. Het kan gaan om examenstress, onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen, slaapproblemen, nare gebeurtenissen en ook komt het voor dat je té perfectionistisch bent. "Het gaat ook om uitleg geven en normaliseren. Dat je weet: ik ben niet de enige die met zulke problemen te maken heeft, om dan samen te kijken wat we hieraan kunnen doen."
Het zal duidelijk zijn dat het werk van Simone Kamphuis en haar collega's van onschatbaar belang is. We kunnen dan ook niet anders doen dan haar veel succes te wensen bij haar prachtige werk! Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|