22 - 02 - 2020 - Concert Hestia Sextet

Op zondagmiddag 1 maart vindt in de Doopsgezinde Kerk in Workum een concert plaats door het Hestia Sextet. Uitgevoerd worden het Strijksextet nr. 1 van Brahms en het Sextet ‘Souvenir de Florence’ van Tsjaikovsky.
Johannes Brahms, geboren in 1833 in Hamburg, was zoon van een muzikant en een kleermaakster. Hij bleek een groot muzikaal talent en kreeg vanaf zijn zevende jaar pianoles. Ook anderen zagen zijn talent voor de muziek waardoor hij vanaf zijn tiende van de beste pianodocent in Hamburg les kreeg. Vanaf zijn dertiende speelde hij ook in kroegen en bordelen om zijn ouders financieel te ondersteunen.
In 1853 ontmoette Brahms de invloedrijke Robert Schumann die lovende kritieken over hem schreef. Zijn naam werd hiermee gevestigd. Brahms’ muziek is weliswaar romantisch qua klank maar staat ver af van de romantische muziek, waarbij de emoties van de componist centraal staan of muziek die is gebaseerd op buitenmuzikale verhalen of natuurbeschrijvingen. Voor Brahms was de klassieke abstractie en de muzikale vorm het belangrijkste. In die zin dus een tegenpool van de muziek van Tsjaikovsky, het andere programmaonderdeel van dit concert. Het strijksextet componeerde Brahms in 1860.
Pjotr Iljitsj Tsjaikovsky is in 1840 geboren in Sint-Petersburg. Hij was eerst ambtenaar, maar ging al vrij snel studeren aan het conservatorium in Sint-Petersburg. Een rijke bewonderaarster bood hem in 1877 de mogelijkheid om zijn leven te wijden aan het componeren.
Tsjaikovsky reisde veel, kreeg veel waardering voor zijn werk, maar was een eenzelvig en eenzaam mens. Op 53-jarige leeftijd overleed hij waarschijnlijk aan cholera die toen heerste in Sint-Petersburg.
Hij schreef o.a. zes symfonieën, symfonische gedichten, tien opera’s, drie balletten, soloconcerten en kamermuziek w,o, pianowerken, strijkkwartetten, liederen en dus ook het hier uit te voeren strijksextet. Met het Strijksextet ‘Souvenir de Florence, begint Tsjaikovsky tijdens een verblijf in die stad, waar hij naar toe is gegaan na de teleurstelling over de lauwe ontvangst van zijn ballet ‘Doornroosje’. Daar komt hij weer een beetje tot rust en begint hij te werken aan zijn volgende grote operaproject: ‘Pique Dame’ (Schoppenvrouw). Samen met ‘Eugen Onegin’ het beste wat Peter op operagebied heeft gecomponeerd. En zijn verblijf in Florence levert dus ook een prachtig kamermuziekwerk op: het strijksextet ‘Souvenir de Florence’. Een fragment uit dit werk is bekend geworden als herkenningstune van het tv-programma Podium Witteman.
Het Hestia Sextet is gevormd ui musici van het Noord Nederlands Orkest en bestaat uit Marlene Hemmer (viool), Annet Verboom (viool), Kristin Stets (altviool), Ulrike Adam (altviool), Kate Harris (cello) en Isabel Vaz (cello).
Het concert van Workum Klassiek is tevens onderdeel van de kamermuziekserie van het Noord Nederlands Orkest. Het concert begint om 15.00 u.
<< Terug
|