24 - 01 - 2020 - Zoutloods Laaksum is nu een juweeltje
Restauratie Zoutloods Laaksum nummer 5
Commissaris van de Koning Arno Brok werd bereid gevonden om de opening van de viszaak te verrichten. Op de foto Arno Brok met Ivanka een kleindochter van Coby, vlak voor het doorknippen van het lint.
“Een bijzondere dag op een bijzondere plaats. Een gerestaureerd gebouwtje van bijna 100 jaar oud bij de kleinste haven van Europa. ” Zo begon Hindrik de Boer (zwager van Coby Smits-Kemker) zijn speech.
“Een gebouw lang in het bezit van de familie Smits. Een gebouw waarover al heel lang is gesproken met betrekking tot restauratie. Het dossier over dit gebouw is 12 jaar en 2 dagen geleden geopend bij Penta Architecten. Dus op 16 januari 2008. Toen begon de voorbereiding voor de restauratie. Na een eerste onoorbaar verzoek aan Coby om het gebouw voor 1 euro af te staan aan een stichting, is het proces begonnen om zelf als eigenaar de restauratie ter hand te nemen. Zoeken naar een bestemming voor het gebouw was de eerste hobbel. Overleg met de gemeente wat wel en niet was toegestaan om tot een economisch verantwoorde restauratie te kunnen overgaan. Een connectie met de visserij was wenselijk.
Het gebouw had inmiddels de status van Gemeentelijk monument gekregen. Aangemerkt als een uniek gebouwtje aangaande de herinnering aan de Zuiderzee visserij. En een gebouw met een bijzondere gevelstructuur. Het gebouw, opgetrokken uit kalkzandsteen, bleek niet bestand tegen de zoute aanslag van het zeewater. Dit heeft geresulteerd in een gevel met vooral voegen en weinig kalkzandsteen. Uniek. Meestal moet van een gevel het voegwerk worden vernieuwd, maar hier is het juist andersom. De voegen zijn intact, de steen deels vergaan. Ook de kalkzandsteen industrie, hier vandaag ook vertegenwoordigd, vindt dit zo uniek, dat zij de restauratie hebben ondersteund. Misschien dat zij nog een plaquette over de kalkzandsteen geschiedenis gaan toevoegen.
Terwijl er werd gepraat en vergaderd, verviel het gebouw steeds meer. Velen hadden de hoop al opgegeven dat het gebouw behouden kon worden. Agricola de aannemer werd gevraagd de nodige versterkingen aan te brengen om het instorten te voorkomen. Want de restauratie was nog steeds het doel. Coby bleef er in geloven en hield stand. Uiteindelijk, na diverse procedures, werd de vergunning voor de restauratie verleend. Een proces van vallen en opstaan. Een woord van dank richting de erbij betrokkenen medewerkers van de gemeente Súdwest-Fryslân is zeker op zijn plaats.
De aannemer weer aan het rekenen enz, enz. Maar het resulteerde in de daadwerkelijke aanpak van het gebouw. Veel overleg met de aannemer volgde bij de feitelijke te nemen beslissingen. Een woord van dank is zeker op z'n plaats naar de aannemer Agricola en de direct betrokkenen Jentsje en Constant. Ook het installatiebedrijf De Vries wil ik niet vergeten te bedanken. Zij regelden o.a. het moeizame overleg met de bedrijven die de nutsaansluitingen moesten realiseren. Maar het is gelukt. Ook de rioolaansluiting ligt in dezelfde sleuf. Tot slot. Dat de firma Smits & Zwaan vooruitstrevend was, is te lezen op de oude viskratjes, waarop het telefoonnummer 1 staat. De eerste telefoon van Staveren En Coby heeft dit doortastende beleid voortgezet. Wij gaan ervoor, was het gezegde van Coby. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij, met haar team, van pand nr. 5 een nummer 1 maakt. Een topper.” Hindrik wenst haar succes met de nieuwe start met viszaak in de Zoutloods ‘De Hang’ te Laaksum. Door vol te houden en er voor gaan staat er nu een prachtig resultaat. Hierin heeft ook Hindrik de Boer een belangrijke rol gespeeld. Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|