21 - 01 - 2020 - Pubers in huis?

Pubers in huis? Gezond verstand, humor en vooral met elkaar blijven praten. ‘Just stay cool’ Zo help je je kind op een gezonde en veilige manier door de puberteit.
“Ik wil dat alle kinderen in Súdwest-Fryslân gezond kunnen opgroeien”, zegt wethouder Mark de Man. “En met de meeste jongeren gaat het goed. Veel jongeren vinden hun gezondheid belangrijk, eten vaak gezond en sporten ook. Dat willen we graag zo houden. Ik zie daarnaast nog genoeg kansen om de gezondheid en het geluk van jongeren verder te vergroten. En de rol van de ouders daarbij is heel belangrijk.”
IJsland? Súdwest-Fryslân is één van de zes Nederlandse gemeenten waarbij wordt onderzocht hoe het IJslands model in Nederland past. “We willen graag de vitaalste gemeente zijn in 2040 en zetten daarom in op preventie en bevorderen van gezondheid en geluk van jongeren”, legt De Man uit. IJslandse jongeren gebruikten 20 jaar geleden nog de meeste drank, drugs en sigaretten in Europa. Nu gebruiken ze het minst. Súdwest-Fryslân is natuurlijk geen IJsland. Daarom is het belangrijk dat we onderzoeken welke onderdelen hier het beste passen. Dit doen we onder de naam Cool Súdwest.
Wat hebben ze in IJsland gedaan? En vooral: wat kunnen wij daarvan leren? Zes gemeenten helpen die vraag te beantwoorden. Zij verkennen, samen met het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), hoe Nederlandse gemeenten de IJslandse aanpak succesvol kunnen gebruiken.
Drempels Pubers experimenteren en zoeken grenzen op. Dit is normaal. Samen met ouders willen we onderzoeken hoe de omgeving / de wereld rondom van het kind zo kunnen inrichten dat ze zo weinig mogelijk in de verleiding komen om te drinken. Het is belangrijk dat ouders er voor hun zijn, afspraken maken en in gesprek blijven. Alleen al om te laten zien dat ongezond of gevaarlijk gedrag gevolgen heeft. Twee avonden in de week drinken betekent minder gezond zijn en minder energie
hebben om te sporten en slechtere concentratie op school. En, na het drinken van een paar biertjes is de drempel om ook eens iets anders te proberen veel lager. Hoe gemakkelijk kun je in situaties terechtkomen die je echt niet wilt. Filmpjes zijn snel gemaakt en verspreid. Die kunnen je je vrienden en bijbaantjes kosten. Ze kunnen je in aanraking brengen met politie en justitie. Of ze beïnvloeden je gezondheid of je kansen op werk later. Alleen al door het er met elkaar over te hebben, zorgt ervoor dat je kind bewustere en betere keuzes maakt.
<< Terug
|