21 - 12 - 2019 - 'Word vrijwilliger bij Waldrikhiem'

Steeds groeiend aantal bezoekers
Albert Schootstra
Het is inmiddels alweer ruim 6,5 jaar geleden dat Waldrikhiem aan het Noard in Workum in zijn huidige hoedanigheid als inloophuis van start is gegaan. MindUp in Workum kromp noodgedwongen steeds meer in - zo verdween onder meer de huiskamer – en dat bracht een aantal mensen op het idee om het leegstaande ge- bouw Waldrikhiem te gebruiken om daar een 'huiskamer' voor de stad Workum in te richten. Na overleg met en steun van Patyna bleek dat te kunnen en in mei 2013 ging Waldrikhiem als inloophuis open. Voor vrijwilligers werd vooral een beroep gedaan op het rijke reservoir aan krachten vanuit de actieve afdeling Workum en omstreken van de Zonnebloem. Intussen loopt het goed. Zo goed zelfs dat Waldrikhiem best nieuwe vrijwilligers kan gebruiken.
Mini Graafsma en Fenny Boven zijn vrijwilligers van het eerste uur in Waldrikhiem. Met hen had deze krant een gezellig gesprekje. Ook Harm Boven, de echtgenoot van Fenny, is vanaf het eerste begin vrijwilliger. "Hij ging toen (in mei 2013, red.) net met pensioen en toen heb ik hem als het ware meegesleept," aldus Fenny. Hij zou ook bij het gesprek aanwezig zijn, maar een onverwachte 'klus' zorgde ervoor dat hij moest afzeggen. Mini en Fenny vertellen dat er de laatste tijd wel vrijwilligers zijn bijgekomen, maar "dat we zitten te springen om een paar mannen." Het bezoekersaantal is de laatste tijd flink toegenomen en vooral ook mannen bezoeken Waldrikhiem. En vandaar dat het fijn zou zijn als er juist met het oog op die mannelijke bezoekers een paar mannelijke vrijwilligers zouden bijkomen. In feite is Harm Boven nu de enige man onder de vrijwilligers.
Maandagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur in er inloop in Waldrikhiem; woensdagmiddag is er van 14.00 uur tot 16.00 uur ook inloop en daarna het eetcafé. Op dinsdagmiddag is er van 14.00 uur tot 16.00 uur de handwerkmiddag. Deze laatste middag is vooral het domein van Mini Graafsma. Mini: "Ik heb de handwerkgroep mee opgericht. Wie trouwens nog garen over heeft mag het brengen. We moeten zorgen dat het handwerkcafé open blijft. Er komen iedere week wel tussen de vijftien en twintig vrouwen. Het gaat niet alleen om het handwerken, maar ook om de gezelligheid. We breien ook voor goede doelen. Als iemand vertelt geen belang te hebben bij sokken of een trui voor zichzelf. of familie dan wordt het verkocht."
Fenny Boven vertelt dat er mensen zijn die soms wel één à twee keer in de week in Waldrikhiem komen, maar die je dan een paar maanden niet ziet. "We knopen dan gewoon een praatje met zo iemand aan. Niet dat er iets verplicht is, maar dan zeggen we: we missen je." Iedere eerste zaterdag van de maand is er bingo "en die wordt heel goed bezocht." Alleen in de winter is er één keer per maand op zondag een brunch. Bijzondere zaken, zoals bijvoorbeeld in de periode rond Kerst (een kerstdiner), worden tijdig in de Friso en in de diverse kerkbladen bekend gemaakt.
Maar voor wie is Waldrikhiem bedoeld? Welnu, voor mensen die eens een praatje willen maken, die weleens een steuntje in de rug kunnen gebruiken (en wie kan dat niet?) en die gewoon van gezelligheid houden. Hoe vaak moeten de vrijwilligers opdraven? Fenny: 'Je hoeft echt niet elke week. We maken altijd een schema voor 3 maanden en als je eens niet kunt is er altijd een oplossing. Dan kun je bijvoorbeeld aan een andere vrijwilliger wagen om even te ruilen. We hebben trouwens geen zomerstop. Alleen op de dag van de Lange Markt en de Veekeuring zijn we dicht. En het is goed dat we ook in de zomermaanden open zijn."
Wat wordt er van een vrijwilliger verwacht? Fenny en Mini: "Het gaat vooral om sociale vaardigheden, je moet een praatje willen en kunnen maken. De klik met de bezoekers, dát is het." En als een vrijwilliger het probeert en het 'klikt' niet, geen nood. In Waldrikhiem mag - uiteraard binnen bepaalde grenzen- alles en hoeft niets. Het is bij Waldrikhiem vrijheid- blijheid, laagdrempelig, koffie/thee voor 50. Waldrikhiem wil inderdaad, zoals in de aanheft aangestipt, een huiskamer zijn. Bovendien willen de vrijwilligers de stad Workum leefbaar houden. Fenny Boven tot slot: "Ik had nooit gedacht dat het zou leuk zou zijn."
Enfin, het zal duidelijk zijn dat Waldrikhiem zijn plaats is Workum heeft veroverd. Dat het nog lang zo mag blijven is ongetwijfeld de wens van alle Workumers! Hulde voor de vrijwilligers van Waldrikhiem! Bron workumer krant FRISO
<< Terug
|