20 - 09 - 2019 - Op zondag 29 september stijlvol afscheid
‘Bye bye Brij Blues Warkum’
Jacob Bouwhuis
Dit voorjaar maakte het bestuur van Stichting Brij Blues Warkum bekend dat deze befaamde stichting met onmiddellijke ingang haar activiteiten stopt. Dus geen spraakmakende Brij Blues Nights meer, geen tentoonstellingen meer in open lucht of onder dak, geen troubadours, beroemde schrijvers, dichters, pianisten en muzikale ensembles die vele Workumers ooit verbaasden en vermaakten. Mogelijk dat andere culturele instanties dit teloor gegane fenomeen in beperkte vorm kunnen en willen oppakken en voortzetten. Wie weet. Tiiden hawwe tiden seit men wolris, sa is it mar krekt en sa sil it ek wol bliuwe.
Het publiek raakte een beetje uitgekeken op de formule van de ooit succesvolle Brij Blues Night en de Soal’s Blues Nachten, ondanks het feit dat de bands op de Merk veel publiek trokken. Maar de gang van het publiek naar cafés, restaurants en andere horecagelegenheden verschrompelde, met het directe gevolg dat de inkomsten lang niet toereikend waren om de steeds duurdere bands, de kosten van technische apparatuur, reclame en dergelijke te betalen. Toen de bodem van de kas in zicht kwam kon het bestuur slechts een verstandige, maar wrange beslissing nemen. De stekker eruit trekken en een streep zetten onder ruim vijfentwintig jaar Brij Blues Night.
Dat bericht (hoewel verwacht) viel rauw op het dak van vele muziek- en poëzieliefhebbers. Ook enkele oud-bestuursleden konden moeilijk wennen aan de gedachte dat een imposante Brij Blues periode ten einde was. Dit einde verdiende een waardige afsluiting, vonden die oud-bestuurders.
En dat komt er inderdaad. Kort overleg met de twee laatste nog zittende bestuurders leverde een positief antwoord op. Men ging als een speer op zoek naar artiesten die ooit gedenkwaardige optredens in Workum hebben verzorgd. De keuze viel daarbij op de blueszanger Ralph de Jongh, de dichter Remco Kuiper en onze plaatsgenoot dichter, schrijver, illustrator en muzikant Paul van Dijk. Bovendien moest men op zoek naar een geschikte locatie en financiële middelen. De locatie was gauw gevonden. Ooit traden Remco Kuiper en Ralph de Jongh op in de schuur van de familie Van den Akker aan de Parallelwei, dus dit was een voor de hand liggende plek om het afscheid extra luister bij te zetten. Gelukkig werden er ook enkele sponsoren gevonden waardoor een deel van kosten kan worden betaald. Om de Workumer feestweek niet in de wielen te rijden werd als datum zondag 29 september gekozen. De doarren binne dan iepen om 20.00 oere en it programma set útein om 20.30 oere.
De befaamde blueszanger Ralph de Jobgh die, zoals bekend, zichzelf begeleidt op gitaar en het ritme wild ondersteunt met zijn stampende klompen, bleek behalve een begenadigd muzikant en blueszanger ook kunstschilder te zijn. Jaren geleden exposeerde hij zijn werk in de Wijnberg aan de Merk.
Kenners zeggen dat deze Ralph de grootste Nederlandse blues-ontdekking van de 21e eeuw is. Zo won hij in 2011 de Dutch Blues Award en drie jaren later ook nog eens de Dutch Blues Challenge. Bij het beluisteren van zijn muziek word je meegenomen naar de blues uit de periode van Keith Richards en Mick Jagger. Zijn optredens zijn wild, vol passie, kortom: pure emotie.
Dichter Remco Kuiper, skriuwer en yn syn frije tiid ek noch muzikant, wennet op it stuit yn Goutum. Hy is wurksum yn de sosjale sektor en is tagelyk freelance meiwurker by it Frysk Deiblêd, wêrfoar hy columns en muzykresinsjes skriuwt. Syn gedichten binne altyd yn it Frysk. Hy hat ien dichtbundel útjûn mar de twadde is no ek klear. Hy hat nammentlik in moai skoftke dwaande west yn it Skriuwersarkje fan Rink van der Velde op De Feanhoop om dizze put ta in goed ein te bringen. Wol publisearre hy omraak yn blêden lykas Farsk, Hjir en de Moanne. Mei syn foardrachten slagget hy deryn om in seal fol minsken mûsstil te krijen
Eigenlijk hoeft Paul van Dijk geen nadere aankondiging. Iedereen kent hem. Is het niet vanwege zijn werk in het onderwijs, of als vader die ‘s maandags op zijn zoontje wacht bij de Ludgerusschool, dan anders wel als schrijver, dichter, illustrator, muzikant enzovoorts. In 2018 publiceerde hij zijn eerste, prachtige dichtbundel ‘Famke fan Snie’. Toen de organisatie van Bye Bye Brij Blues hem voorzichtig vroeg of hij ook van de partij wilde zijn, antwoordde hij met een volmondig ‘ja’ en hij voegde eraan toe “Ik kin altyd wol.” Helaas bleek dit niet het geval. Juist op 29 september bleek zijn agenda niet synchroon te lopen met de eerdere toezegging. Aangezien de andere artiesten enkel op die datum beschikbaar waren, was er een indringend mailtje nodig om toch zijn aanwezigheid vast te leggen. Mogelijk neemt hij zijn vaste cellist Thys Wadman mee die hem bij zijn voordrachten muzikaal zal ondersteunen.
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|