02 - 02 - 2011 - Dokter Engelenburg spreekt over slaapstoornissen
Nadat voorzitter Diet Westra ons allen, leden gasten en onze gastspreker dokter Engelenburg welkom had geheten en ons een goed en gezond 2011 had gewenst, volgde het normale programma. Zo waren er enkele mededelingen, waaronder een uitnodiging voor een creatieve theemiddag op 3 februari. Na de eerste pauze, was het grote ogenblik aangebroken, dat dokter Engelenburg ons iets zou vertellen over "Slapen en alles daar omheen en slaapstoornissen", maar allereerst bedankte hij ons voor de uitnodiging. Er is al heel veel onderzoek gedaan over het fenomeen slapen. De definitie van slaap is: een periode van inactiviteit, waarbij lichaam en geest tot rust komen. De slaapcyclus bestaat uit 5 periodes van 90 minuten, waarin 20 minuten REM (Rapid Eye Movements =vlugge oogbewegingen) plaatsvinden en waarin ook gedroomd wordt en 70 minuten lichtere of diepere slaap. Helaas gaat dit regelmatige slaappatroon niet op voor iedereen. Vaak worden we geplaagd door slaapstoornissen, waaronder de slapeloosheid de ergste vorm is. Inslaap- of door-slaapstoornissen kunnen veroorzaakt worden door nachtmerries, jetlags en andere ritmeveranderingen. De meeste slaapstoornissen worden veroorzaakt door chronische stress. Dit is geen ziekte, maar een symptoom. Te kort aan slaap heeft vermoeidheid overdag en niet geconcentreerd zijn tot gevolg. Maar... wat doen we hieraan? Praktische tips voor het beter in slaap komen zijn: voor het slapen gaan niet veel meer eten of drinken, ook geen koffie of alcohol, waarbij het laatstgenoemde wel werkt bij het in slaap vallen, maar als gevolg heeft weer snel wakker worden. Overdag slapen, licht en lawaai zijn eveneens niet bevorderlijk om de slaap wat gemakkelijker te vatten.
Voor een rustgevende en angst~ wegnemende situatie is er natuurlijk ook medicatie in diverse vormen. Nadeel hiervan is helaas gewenning, suffigheid en concentratiestoornissen.
Intense emoties hebben als logisch gevolg een ernstig verstoorde nachtrust. Ook hierbij kan als hulp medicatie geboden worden. Heel belangrijk en heilzaam zijn vertrouwen en geruststelling.
Tot slot: een baby heeft meer slaap nodig dan een volwassene. Na de tweede pauze konden er na de boeiende uiteenzetting van dokter Engelenburg nog vragen gesteld worden. Daar werd dankbaar gebruik van gemaakt. Er werden diverse onderwerpen aangesneden, o.a. het actuele Electronische Patiënten Dossier. Hierna bedankte dokter Engelenburg ons voor de aandacht.
Aan het eind van deze fijne avond wenste Diet Wijk 2 "De Ikkers" veel sterkte bij de voorbereidingen van het jaarfeest op 17 februari en zij bedankte dokter Engelenburg namens ons allen met een attentie.
Voor we weer huiswaarts keerden las Diet ons een mooi gedicht voor met als titel: "Draad van Hoop", waarin de droomwens naar voren kwam voor een betere wereld...
Rita.
Bron: Workumer rant Friso
<< Terug
|