15 - 06 - 2019 - Fam. Bokma 10 jaar kaasmakerij De Nylander
In de afgelopen 20 jaar heeft het melkveebedrijf van de fam. Bokma een grote ontwikkeling doorgemaakt. In 1998 zijn zij overgestapt op biologische bedrijfsvoering en kwamen de eerste Jersey’s op het bedrijf in It Heidenskip. Ruim 10 jaar later in 2009 hebben zij de kaasmakerij ‘De Nylander’ aan de Lange Leane overgenomen van Matti en Henk Hoogendoorn inclusief het runnen van de bijbehorende winkel. In 2002 is de boerderij omgeschakeld naar biologisch.
Met grote toewijding en zorg maken zij een pure en smaakvolle boerenkaas. De productie van de Nylander kaas vraagt om de grootst mogelijke aandacht. Omdat zij een natuurproduct maken is het belangrijk scherp te zijn op alle elementen van het kaasmaken. Ondertussen wordt er van onze melk ook camembert en boerenboter gemaakt. Producten van topkwaliteit! Hun Jersey’s voorzien hen niet alleen van goede zuivel maar ook van een heerlijk stukje vlees.
Op hun boerderij melken zij Jerseykoeien. Dat is een heel bijzonder koeienras: de Jersey heeft een bruine vacht en is wat kleiner dan het zwartbonte vee dat u vaak in het weiland ziet staan. Het zijn vriendelijke dieren met een heel nieuwsgierig karakter. Alle dieren lopen zoveel mogelijk buiten. Dat is goed en prettig voor de koeien en zorgt ook voor heerlijke zuivelproducten.
Het welzijn van de dieren staat voorop. Naast weiden krijgen ze extra ruimte. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest en passen geen chemische bestrijdingsmiddelen toe. Deze biologische werkwijze is beter voor de koeien en resulteert in heerlijke en eerlijke geproduceerde biologische producten, zoals kaas, boter en vlees.
Om te vieren dat de fam. Bokma De Nylander tien jaar exploiteert, werd een Boerenlunch georganiseerd i.s.m. ROC (Regionaal Opleiding Centrum) Friese poort uit Sneek. De ROC is een zakenrelatie van de fam. Bokma. Klas 1 HS was met 20 man/vrouw aanwezig om de meer dan uitstekende Boerenlunch te begeleiden. Zij volgen de opleiding Horeca en Hospitality Management.
 |
Nadat de genodigden waren aangeschoven aan de tafels heette Otto Jan iedereen welkom. Hij vertelde o.a. dat het volledige gezin werkzaam is in het hele bedrijf.” Iedereen heeft daar een taak in. De drie schoondochters nemen ieder een onderdeel voor hun rekening. Het maken van kaas en boter en de derde schoondochter heeft de boekhouding voor haar rekening genomen. De zonen dragen zorg voor de Jersey koeien”. Otto Jan heeft verschillende restaurants die vlees van hem betrekken, waaronder De Hinde in Hindeloopen, De Potvis in Stavoren en Restaurants in Leeuwarden. Verder houdt Otto Jan zich bezig met de inkoop en verkoop en het vinden van nieuwe kanalen. Hij distribueert zelf het vlees. In het winkeltje van de Nylander is het vlees ook te koop. ‘Last but not least’ Marianne, de vrouw van Otto Jan,vervult een belangrijke rol. Zij heeft de zorg voor de kleinkinderen.
Tijdens de lunch stonden Stefan Visser en Klaas Walburg in de ‘golle’ naast een aantal kalveren om iets ter vertellen over hun werk met betrekking tot de fam.Bokma. Stefan Visser werkt als chef-kok (Europees kampioen) in Leeuwarden. Hij werkt in het restaurant ‘Proefverlof’ de voormalige gevangenis ‘de Blokhuispoort’. Met ‘De Bak’ en ‘Eindeloos’ vormen zij een unieke driehoek met minder verspilling van voedsel. “Mijn baas Willem Schaafsma is eigenaar van Eindeloos en mede-eigenaar van Drink en Eetlokaal De Bak en Proefverlof. Voor alle drie de keukens wordt zoveel mogelijk lokaal ingekocht. Daarnaast kunnen we verschillende onderdelen van bijvoorbeeld een koe gebruiken in de verschillende keukens. Zo gaat een haasbiefstuk naar Eindeloos, een Ribeye naar Proefverlof en een Hollandse biefstuk naar Café de Bak. Ook bij groenten wordt zo weging mogelijk weggegooid. Bijvoorbeeld van de rode biet wordt het uitende gebruikt in salades of soep”.
Ambachtelijk slager Klaas Walburg slacht de Jersey koeien die ‘uitgemolken’ zijn. “Ik zet mij enorm in om zoveel mogelijk te gebruiken”. Daarom slacht ik ook kalfjes en geitenbokjes. Tot slot vertelde Christa Bruggenkamp iets over het brood wat zij mocht leveren. “Ik heb de bakkersopleiding gevolgd en maak brood van het graan wat gemalen wordt in de koren- en pelmolen ‘De Onderneming’ in Witmarsum”. Vanuit haar enthousiasme besloot Christa de molenaarsopleiding te volgen. Inmiddels is zij molenaar en werkt onder de naam ‘mevrouw de Molenaar’. De fam. Bokma kan terugzien op een zeer geslaagde Boerenlunch met, hoe kan het ook anders, producten uit hun eigen bedrijf.
<< Terug
|