24 - 04 - 2019 - Garagebedrijf Yntema verleden tijd

Links Joost Yntema en rechts Henk Bangma
Na 45 jaar de klanten van dienst te zijn geweest sluit Joost Yntema met ingang van 1 mei aanstaande de deuren.
Henk Gorter
Een stukje historie over de totstandkoming van garage Yntema.
Obe Yntema, de overgrootvader van Joost Yntema, nam in 1876 de wagenmakerij over van Andries Dienum. Toen werd de oude wagenmakerij een rijtuigmakerij. Vele, zeer vele rijtuigen zijn er gemaakt. In die tijd is de Heidenschapsterweg gemaakt van Workum tot aan de Helplaats toe en vandaar uit maakten de boeren zelf weer verharde wegen naar hun boerderijen. Obe Yntema had het druk met het maken van nieuwe rijtuigen voor de boeren die aan die weg woonden of hun weg er op aansloten. Vele mooie glaswagens en kapsjezen rolden de werkplaats uit, de een achter de ander. Omstreeks 1880 werd hier de spoorbaan gelegd. Toen die klaar was, moesten er weer rijtuigen zijn voor en naar het spoor. "Verandering komt altijd werk van," was Obe Yntema zijn gezegde: "en daar heeft men iets aan." In 1894 werd de eerste tilbury hier gemaakt. Het was al eerder de bedoeling om tilbury's te maken, maar de belasting die er op was hield het tegen. Toen die er af kwam, ging men er vlug toe over in plaats van op riemen op veren te gaan rijden. In 1898 stonden hier 2 tilbury's klaar.
In 1908 was een grote landbouwtentoonstelling. Waar één tilbury werd tentoongesteld, bespannen met een volledig opgetuigd paard. 1909 en 1910 gingen voorbij zonder dat er veel bijzonders gebeurde. Alles was zo zeker dat het leek alsof het nooit anders zou worden. 1911 was een bijzonder droog jaar, wat veel extra werk gaf voor de wagenmakerij. Er bleef bijna geen wielband op zijn plaats.
In 1912 kwam met een langzame maar zekere ontwikkeling de automobiel. Er kwamen steeds meer automobielen. Toen werd het plan opgevat, om een chassis aan te schaffen en zelf de bovenbouw te maken (de carrosserie). Er werd een chassis bij een fabriek in Duitsland besteld. Die fabriek verschafte ons een tekening van het chassis. Terwijl het chassis in Duitsland werd gemaakt, werd hier aan de hand van de tekening van het chassis een tekening gemaakt van de carrosserie. Naar de laatste tekening werd hier de carrosserie gebouwd. Toen het chassis hier aankwam, werd de carrosserie geplaatst. Die bleek buitengewoon mooi te passen. Intussen waren de banden gemonteerd, die bij Peter Union, ook een Duitse fabriek, besteld waren. Alles ging wonderlijk goed. Het bleek dat de naam Yntema niet tevergeefs op een naamplaatje op de carrosserie was geplaatst.
Haentje Jan Yntema liet in 1924 een huis bouwen aan het Súd 22 met een onderdoorgang en een garageloods erachter. Toen Joost zijn grootvader was overleden is de zaak gesplitst.
In 1949 namen de zonen van Haentje Jan Yntema de bedrijven over: Wieger (1922-1976) het carrosseriebedrijf en Obe (1915- 1987) de garage. Menigeen heeft in Workum en omgeving de eerste rijles van Obe gekregen. Hij was best trots wanneer de kandidaten voor de eerste keer slaagden. In de jaren zestig werd de autohandel steeds belangrijker. Obe begon met Morris Minor, daarna werd hij dealer van Trabant en Wartburg en in 1969 werd hij Mazda-dealer. Tussendoor heeft hij ook nog het dealerschap van Skoda gehad. Na de afnemende gezondheid van Obe ging het snel bergafwaarts met de zaken. Achteraf gezien was het een gelukkige greep dat hij Herre Ketelaar, een allround monteur, in dienst nam. Samen met Obe's vrouw Tine hield Herre Ketelaar de zaak draaiende. Herre Ketelaar heeft daar gewerkt van 1956 tot 1999. Als dank voor zijn enorme inzet heeft Herre bij zijn afscheid een auto gekregen.
Op emotionele basis heeft Joost samen met zijn zwager Henk Bangma de zaak overgenomen. De overname vond plaats op 1 mei 1974. Joost was van beroep boekhouder. Hij is tot 1980 naast de zaak administrateur van het Ziekenhuis in Sneek gebleven. “Henk Bangma wou wel op voorwaarde dat ik ook meeging. De garage stelde helemaal niks meer voor en er zat geen loop meer in. Er stonden nog een paar oude auto’s en die hebben we weggedaan. Met behulp van garage Wietse van der Werff uit Bolsward zijn we begonnen. Taxibedrijf erbij en een pomp voor de deur. Zo hebben we dat opgepakt en zeven dagen in de week bezig geweest. Het taxiwerk bracht met zich mee dat je ook ’s nachts paraat moest staan. Na een aantal jaren hebben we het taxi bedrijf afgestoten. In de werkplaats werd het steeds drukker en het taxibedrijf nam veel teveel tijd in beslag. Het taxibedrijf is toen verkocht en hebben ons meer gericht op het onderhoud van auto’s en de verkoop van auto’s. Op een bepaald moment raakten zij het dealerschap van Mazda kwijt”.
Joost en Henk zijn in overleg gegaan hoe het nu verder moest. Ze hadden al eens een plan bedacht om op de plaats, waar nu administratiekantoor Westendorp is gevestigd, een nieuwe garage te bouwen. Mede door weinig meedenken en hulp van de gemeente is dit plan niet doorgegaan.
In 1993 deed de mogelijkheid zich voor om het pand van autospuitbedrijf Riemersma aan de Spoardyk te kopen. Er was een grote tuin bij die mogelijkheden gaf om daar later een garage te bouwen. De knoop is doorgehakt en Henk nam de verantwoordelijkheid op zich om het autospuitbedrijf te runnen en Joost bleef voorlopig aan het Súd. Het autospuitbedrijf is na vijftien jaar afgestoten.
Halverwege 1995 zijn ze begonnen met de aanvraag voor een bouwvergunning van de garage aan de Spoardyk. Ook hierin was de medewerking van de gemeente niet optimaal. Het heeft anderhalf jaar geduurd voordat de vergunning werd afgegeven. Eind maart 1996 is men begonnen met de bouw.
In september, een half jaar later, werd de garage aan de Spoardyk geopend.
“32 jaar heb ik op een zeer prettige manier samengewerkt met Henk. In 2006 heb ik Henk uitgekocht. Mede door zijn inbreng is er een goed bedrijf neergezet aan de Spoardyk. De CV van Henk vermeldde: als jongen begonnen bij Joost zijn vader, onderhoudsmonteur van de boterfabriek in Bolsward, Wietse van der Werff (Ford specialist) en taxibedrijf Harm van der Werff die destijds taxi Yeme de Boer in Workum had overgenomen.
“Samen met Corrie zouden we er nog 10 jaar tegenaan en dan stoppen. De termijn van 10 jaar is verlengd vanwege de kredietcrisis in het najaar van 2008 en door het faillissement in 2009 van importeur Kroymans van Kia . Op dat moment konden wij geen auto’s kopen en verkopen . De verkochte auto’s konden niet afgeleverd worden omdat de importeur de door ons afgedragen BPM (staat voor Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen) niet aan de fiscus had afgedragen. Bijgevolg er geen kentekenbewijs werd afgegeven. Dit heeft wel een tijdje geduurd. Maar toch hebben we ons staande weten te houden. Nu is het moment aangebroken om het bedrijf te sluiten. Zoon Rients , vanaf 1996 werkzaam geweest als automonteur, gaf jaren geleden aan het autobedrijf niet te willen voortzetten en na een twintigjarige samenwerking gaat hij een carriereswitch maken". Joost kijkt terug met een zeer goed gevoel. En dit gevoel is bekrachtigd door de vele positieve reacties die hij heeft gekregen van klanten die in februari te horen kregen dat hij per 1 mei stopt met het bedrijf.
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|