06 - 03 - 2019 - Cellosonates van Grieg en Shostakovich
Zondagmiddag 17 maart is er in Kultuerhús Klameare in Workum een concert in de kamermuziekserie van Workum Klassiek. Een concert met Hanneke Rouw, cello en Sofia Vasheruk, piano. Ze spelen enkele van de grote cellosonates uit het klassieke muziekrepertoire: de sonates van Grieg en Shostakovich.
Voor sommigen is het een grote verrassing dat het oeuvre van Edvard Grieg vijf sonates bevat: één voor pianosolo, drie voor viool en piano en één voor cello en piano. Twee daarvan zijn vroege werken, gecomponeerd door Grieg rond 1860. De Sonate voor cello en piano in a-kl. op. 36 is het werk van een componist die bijna 20 jaar ouder is.Ondanks het feit dat de kracht van Grieg lag in het componeren van korte composities, behoort zijn Pianoconcert tot de populairste in zijn soort. Ook de Cellosonate heeft dezelfde grootschalige structuur, maar is veel minder bekend. Toch heeft dit werk grote dramatische momenten evenals schitterende lyrische melodieën die niet onderdoen voor die van zijn meest bekende composities, zoals het al genoemde Pianoconcert en de toneelmuziek bij Peer Gynt. De première van het werk werd gegeven in 1883 met Grieg aan de piano.
De andere sonate is die van Dmitri Shostakovich. Deze sonate is geschreven in aug.-sept. 1934, dus vóór de beruchte aanval van Stalin n.a.v. de opera ‘Lady Macbeth van Mtsensk’. Maar inmiddels was het Stalin-regime wel begonnen met het promoten van de artistieke doctrine van het ‘socialistisch realisme’ dat, in typisch vage bureaucratische taal, opriep tot ‘toegankelijke muziekstijlen die resoneerden met alledaagse ervaringen van Sovjetburgers’. In reactie op die officiële eisen was Shostakovich begonnen te experimenteren met een nieuwe eenvoud. Een voorbeeld daarvan is zijn 1e Pianoconcert dat in 1933 in première was gegaan waarmee hij direct groot succes oogstte. Ook deze Cellosonate kan onder die meer ’toegankelijkere’ stijl gerangschikt worden. Stilistisch gezien is het klassiek qua vorm, ingetogener dan veel van zijn vroege werken maar nog zonder de schokkende atmosfeer van zijn latere stijl. Hij schreef dit werk n.a.v. een ??verzoek van Viktor Kubatsky, de belangrijkste cellist van het Bolshoi Theater. Op 25 december 1934 was de première.

Celliste Hanneke Rouw (1987) is op acht-jarige leeftijd begonnen met cello spelen. Met veel plezier heeft ze lessen gevolgd bij Rata Kloppenburg, Maria Hol en Ran Varon. Op haar zestiende speelde ze solo met het Jeugd Strijk Orkest Constantijn. In hetzelfde jaar won ze een eervolle vermelding op het Prinses Christina Concours. Ondanks haar passie voor de cello is Hanneke microbiologie gaan studeren in Wageningen. Na haar afstuderen in 2011 heeft ze besloten om alsnog voor de cello te kiezen. Hanneke heeft gestudeerd bij Martijn Vink aan de Luca School of Arts in Leuven.

Sofia Vasheruk is in 1988 geboren in Moskou. Zij begon haar pianostudies in haar vierde levensjaar. Na een half jaar werd ze toegelaten tot de pianoklas van prof. Ada Traub aan de Speciale Gnessin Muziekschool voor begaafde kinderen. In 2000 won zij een speciale prijs bij de N. Rubinstein Piano Competition in Moskou. In 2003 zette zij haar studie voort aan het Chopin Muziek College in Moskou . Tijdens haar studie heeft Sofia deel genomen aan de International Piano Competition for Young Musicians 2004 in Enschede, waar ze een derde prijs won. Sinds september 2007 studeerde zij aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede, waar ze haar studie in 2014 cum laude heeft afgesloten.
Op dinsdagavond wordt dit concert van zondag ingeleid door Ebo Reitsma. Daar krijgt u meer achtergrondinformtie over het ontstaan en over de muzikale inhoud van deze muziek. Dit vindt ook plaats in de Klameare. Verdere informatie op www.muziekbegrijptuhet.nl
<< Terug
|