02 - 02 - 2019 - Ook de Workumerwaard wordt terdege aangepakt
Ook de Workumerwaard wordt terdege aangepakt

Jacob Bouwhuis
In het verlengde van de aanpak van It Soal wordt ook de Workumerwaard onder handen genomen. De Workumerwaard heeft namelijk het meeste last van de negatieve effecten van erosie en sedimentatie, het zinken van verweringsmateriaal als de transportsnelheid van water, ijs of wind afneemt, Daar komt bij dat op termijn het peil van het IJsselmeer met 20 centimeter zal worden verhoogd. De huidige buitenwaard rolt nu al jaarlijks onder invloed van storm en hoog water met enkele meters op en wordt daardoor steeds kleiner. Dit gaat ten koste van de duizenden grondbroeders en kolonievogels op de buitenwaard.
Ook verkleint dit de waarde van de waard als vooroever die bijdraagt aan de kustbescherming. Door de erosie overstromen steeds vaker grote delen van de Workumerwaard. Dit heeft gevolgen voor de natuurwaarden, omdat nesten van karakteristieke broedvogels, zoals de bontbekplevier, de visdief en de kemphaan wegspoelen. Daarnaast zorgen erosie en voorjaarsinundaties voor het verdwijnen van buitendijks grasland, van kale of schaars begroeide delen en van slikkerige randen. Men hoopt deze knelpunten op te vangen met een erosie-aanpak, gericht op het aanvullen van pioniersstranden, schelpenstranden, eventueel samen met een broedeiland voor grondbroeders, en grazige buitendijkse vegetatie. Verder wil men een extra beschermingswal met stormbroedkering aanleggen.
Achter deze kering komt een beschermd gebied dat geschikter en aantrekkelijk wordt gemaakt als foerageer- en broedgebied. Dat fungeert in stormachtige periodes met hoogwater als opvang voor vogels, zoals de visdief. Er zal ook iets worden gedaan aan twee bijzondere plekken in en bij de Workumerwaard. Daarbij gaat het om het kijkplateau 'Hokje Bakker' en de kijkheuvel bij camping It Soal. Deze locaties bieden natuurliefhebbers en bezoekers al een fantastisch uitzicht op de natte delen van de waard. Die twee plekken worden verrijkt met cultuurhistorische i informatie over de ontstaansgeschiedenis van de Workumerwaard en de betekenis van de Soldatengracht in het gebied. Daarnaast zal 'Hokje Bakker' worden voorzien van webcams, waardoor het nog meer een hotspot wordt voor vogelaars en op de natuur gerichte recreanten. Een mooie eerste aanzet om de Slinkewei richting het Gaasterstrân te transformeren tot een natuurboulevard.
Ook het natuurgebied de Stoenckherne heeft prioriteit gekregen in het plan ‘Versterken Friese IJsselmeerkust'. Hierbij is de aanpak gericht op het vitaal maken van het riet, het creëren van slikranden en het realiseren van een gebied waarin natuurlijk peil is te realiseren, in combinatie met bredere watergangen.
Het ingrijpende en kostbare plan kreeg in de raadsvergadering van afgelopen donderdag de unanieme instemming van de raad.
Het was wel vreemd dat geen van de raadsleden de moeite nam om enige woorden te besteden aan dit enorme project waarvoor het Rijk 12 miljoen euro uittrekt en de gemeente medefinancier is voor een bedrag van 1,2 miljoen euro.
Bron: workrmer krant FRISO
<< Terug
|