25 - 01 - 2019 - Leerzame lezing notaris Paauwe
Leerzame lezing notaris Paauwe
Testamenten zijn belangrijk
Diet Albersen
De KBO/PCOB opende het nieuwe jaar met een lezing, verzorgd door notaris Kirsten Paauwe. Zij heeft het notariaat van notaris Houtsma in Workum overgenomen. Ze is al tweeënhalf jaar werkzaam in Workum. Houtsma werkt, als gemeld, nog drie dagen in Workum. Kirsten Paauwe vertelde afgelopen woensdag over het 'gewone' testament én het levenstestament. Het grote verschil: in een gewoon' testament legt u vast hoe u de zaken graag geregeld ziet na het overlijden en in het levenstestament legt u de dingen vast die aan de orde kunnen zijn vóór het overlijden.
Het levenstestament werkt dus al vóór uw overlijden. Denk bijvoorbeeld aan de situatie van dementie of een beroerte. Wie regelt uw financiële zaken maar ook: wie is uw contactpersoon bij medische zorg? Het levenstestament geeft u de zekerheid dat uw wensen duidelijk zijn als u ze zelf niet meer kunt uiten. Ook biedt het levenstestament houvast voor degenen die voor u beslissen als u dat zelf niet meer kunt. Dit kan helpen om discussies tussen bijvoorbeeld familieleden te voorkomen.
Bij een levenstestament geeft u eigenlijk een volmacht af. Daarom wordt een levenstestament ook wel 'een algehele notariële volmacht' genoemd. De volmacht kan afgegeven worden aan de partner. Is één van de partners niet meer capabel, bijvoorbeeld bij dementie, dan kunt u de volmacht ook geven aan één of meer kind(eren) of een andere vertrouwenspersoon. Men kan dan aangeven dat die persoon met anderen moet overleggen bij grote uitgaven of de verkoop van de woning. Een andere afspraak kan zijn om ieder halfjaar een overzicht van de inkomsten en uitgaven te maken (rekening en verantwoording afleggen). Het 'gewone' testament is van toepassing né het overlijden. Bij testament benoemt u de erfgenamen of wijst u een executeur aan.
Voor echtparen met kinderen is de wet sinds 2003 heel erg veranderd. Zeker als het gaat om het elkaar verzorgd achterlaten. Heeft u een 'gewoon' testament van vóór 2003, laat dit kan controleren door de notaris. De nieuwe wet is namelijk niet automatisch op u van toepassing als u een oud testament heeft. Heeft u geen testament, dan is het ook belangrijk om na te vragen of het toch niet handig is om een testament te maken om belasting of een hoge eigen bijdrage voor de zorg te voorkomen
U kunt zelf uw levenstestament opstellen. U loopt dan wel het risico dat de bank dit niet erkent en uw vertrouwenspersoon uw zaken niet kan regelen. Laat daarom een levenstestament opstellen bij de notaris. Die controleert dan of u wilsbekwaam bent op het moment van vastleggen en ondertekenen van de notariële akte. Een 'gewoon' testament kunt u niet zelf opstellen, daarvoor moet u altijd naar de notaris.
Andere onderwerpen die nog aan de orde kwamen zijn de eigen bijdrage voor de WLZ (voorheen AWBZ), de vermogenstoets en schenkingen met de 'warme' en 'koude'hand aan de kinderen. Na afloop bedankte de voorzitter Andries van der Plaats mevrouw 'Paauwe voor haar duidelijke uitleg en overhandigde haar een envelop met inhoud. Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|