22 - 12 - 2018 - Nieuwe directeur neemt stokje over van Zwier Kroese
 Met de overhandiging van de sleutel van het museum gaf hij het stokje over aan marketingadviseur Peter Miedema. Foto Henk Gorter.
Henk Gorter
Nieuwe directeur neemt stokje over van Zwier Kroese
Peter Miedema leidt museum Jopie
Vrijdag 14 december is afscheid genomen van Zwier Kroese als directeur van het Jopie Huisman Museum. In tegenstelling met wat op de uitnodiging stond, was de leiding in handen van penningmeester Frans Sikkes en niet van Zwier Kroese. Vanwege haar verjaardag kon de aanstaande voorzitter Lutz Jacobi , als opvolger van Fokke Martini, niet aanwezig zijn.
“Ongeveer acht jaar geleden is Zwier hier gekomen, op verzoek van de toenmalige voorzitter Riemer van der Velde. In eerste instantie voor een interim klus om het museum t leiden. Het beviel zo goed dat hij is gebleven. Het bestuur heeft hem leren kennen als een prettig mens. Enthousiast , joviaal, ontzettend optimistisch, ietsjes makkelijk in afspraken,”aldus Frans Sikkes.
“Met deze karakter eigenschappen en een flinke dosis marketing kennis begon Zwier in het museum. Een museum dat te maken had met een terugloop in belangstelling. Sinds het overlijden van Jopie miste het museum de aantrekkelijkheid van’ mens achter de kunst’ en een geweldige verhalen verteller”, zo vervolgde Sikkes.
“Verandering was nodig, Riemer van der Velde ontwikkelde het idee van een Ondernemersatelier een club van ondernemers die het museum financieel steunde en tegelijk ook de ambassadeursrol vervulden. Daarna werden ook Pomeranten aan het museum verbonden in de Fisklup. Zwier zorgde voor de inbedding in het museum. Het museum had nu naast de vriendenkring een tweede pijler gekregen. Financieel gezien maar zeker ook voor de support.”
Verder paste Zwier de organisatie van de vrijwilligers aan door meer taken en verantwoordelijkheden bij de vrijwilligers te leggen, winkelcommissie, roostercommissie en baliecommissie. Hierdoor kreeg Zwier meer tijd voor de invulling en ontwikkeling van PR- activiteiten en kon de organisatie toe met minder vast personeel. Het Jeugd- educatieprogramma (Vera Damhuis) werd door Zwier met een marketing bril geprofessionaliseerd en is tot op vandaag een succes.
“Vervolgens werd “ aldus Sikkes verder, “door een grondige verbouwing in de winter van 2015-2016 het museum verder voorbereid op de toekomst. Het museum werd uitgebreid met een zaal voor wisselende tentoonstellingen, het museumcafé werd verplaatst, uitgebreid en gemoderniseerd. En tenslotte na lang zoeken kwam er een nieuwe plek voor de filmzaal. Ondanks alle inspanningen daalde het bezoekersaantal van 48.000 naar 42.000 in 2018. Voor een plan om met een meerjaren programmering te gaan werken was te weinig geld. Verdere uitwerking van dit plan in een meerjaren totaal visie, monde uit in een aanvraag om tijdelijke ondersteuning bij de gemeente Súdwest- Fryslân en de provincie. Zwier, samen met de voorzitter van de Vriendenkring, Sjoerdtje de Visser hebben het lobby werk en de vele gesprekken hiervoor gevoerd, enthousiast en met veel optimisme. Dit leidde uiteindelijk tot een subsidie toekenning van de gemeente in elk geval voor vier jaar en met de mogelijkheid voor een vijfde jaar. Wij zijn de gemeente daar zeer erkentelijk voor.”
Kroes noemde de verbouwing van het museum het hoogtepunt in zijn carrière. Hij was blij en trots dat hij in de culturele tak werkzaam mocht zijn.
Bron workumer krant FRISO
<< Terug
|