17 - 12 - 2018 - Het spoor

Museum Warkums Erfskip heeft het voornemen om in de Waag een speciale tentoonstelling te wijden aan het spoor van Workum tussen 1885 en nu. We hebben een prachtige fotocollectie uit de nalatenschap van Willem Twijnstra (1928-1993) die het station en de sporen heeft vastgelegd voordat dit werd afgebroken. Maar we willen ook een beroep doen op u! Zijn er nog lezers, die voorwerpen, herinneringen hebben aan deze tijd? We denken aan kartonnen spoorkaartjes, bordjes van het oude station, bijvoorbeeld 'kaartverkoop', 'wachtkamer', nummer van een wisselomzetter of inrij-sein? We zouden deze heel graag in bruikleen willen voor deze tentoonstelling.
We willen ook graag een kleine modelbaan maken met rijdend materieel (schaal H0). Zijn er ook modelbouwers die ons willen helpen met de 'scenery', de huisjes, boompjes, beestjes? Heeft u tijd en zin, meldt u aan bij een van de bestuursleden, per mail: warkumserfskip@hetnet.nl, of bij Bert Wolters, telefoonnummer 0515- 54 23 01.
In de Friso van 4 december stond een leuk stukje van Henk Gorter in 'Workum van vroeger en nu' over het station van Workum met een mooie foto ervan, gemaakt door Geert Bakker. Het station in Workum roept bij veel ouderen herinneringen op, zo ook bij Sybrand van Haersma Buma bij de opening van de vernieuwde expositie in de Waag in 2017. Hj vertelde dat hij als kind met zijn vader op zondag na de koffie naar het station wandelde en toevallig (?) kwam daar dan net de Blauwe Engel aan Prachtig voor zo'n klein jongetje!
Het stationsgebouw werd geopend op 8 november 1885, zo meldt Henk Gorter. De spoorlijn Leeuwarden- Stavoren was in dit tijd een heel belangrijke verbinding met Amsterdam. In Stavoren stapten de passagiers over op de veerboot die vlak naast het perron aanlegde en deze bracht hen vervolgens naar Enkhuizen, waar de trein naar Amsterdam al klaar stond.
Maar ook het goederenvervoer was heel belangrijk. Zo voer er een spoorpont van Stavoren naar Enkhuizen. Hier werden complete goederentreinen op gereder en in Enkhuizen vervolgden deze de weg naar hun bestemming. Zo werden producten snel vervoer naar de markten in Noord-Holland. De aanleg van de Afsluitdijk en de opkomst van het wegverkeer waren oorzaak van het opheffen van deze verbinding. Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|