03 - 11 - 2018 - Gymjuf Aukje geniet van kolkende rivieren

De Workumse Aukje Hofman staat tweede van links te midden van haar teamgenoten met wie ze volgende week deelneemt aan het WK raften in Argentinië. Foto's: FD
Mark Vallinga
In het dagelijks leven is Aukje Hofman gymdocente op een basisschool in Den Haag, maar in haar vrije tijd gaat ze het liefst varen. En dan niet met een motorbootje in een willekeurige boerensloot ergens in Fryslân. Nee, Hofman bedwingt liever rivieren met flink wat stroming en waar de ruige natuur een uitdaging vormt. Want dat is raften, de sport waar de oud-Workumse haar hart aan heeft verloren. Komende week mag ze in Argentinië de Nederlandse eer verdedigen op het wereldkampioenschap.
De 36-jarige raftster en haar drie teamgenoten hopen een medaille binnen te slepen. Dat is niet onmogelijk, want het toernooi bestaat – naast een overall-eindklassement – uit vier verschillende onderdelen en op ieder onderdeel kunnen medailles worden gepakt. Tijdens de editie van 2017 in Japan was er ook onverwacht succes voor het Nederlandse team. ,,Toen pakten we zomaar zilver op het onderdeel head-to-head , waar je telkens tegen een ander team moet racen”, zegt Hofman. ,,Of we dat dit jaar kunnen herhalen? Dat vind ik lastig in te schatten. Er doen nogal wat sterke landen mee.”
De concurrentie komt dit jaar uit onder meer Groot-Brittanië, Japan en Rusland en daarnaast zijn er nog flink wat andere landen die kans maken op een medaille. Hofman en haar team kunnen in ieder geval met flink wat zelfvertrouwen naar het toernooi toeleven, want in juli werden ze Europees kampioen op het sprintonderdeel. Ook de nationale titel werd al toegevoegd aan het palmares. ,,Dat is natuurlijk heel mooi, maar het is wel een nadeel dat we vanwege een schouderblessure van een van de meiden een lastminutewissel hebben moeten toepassen. We hebben niet veel kunnen trainen in de nieuwe samenstelling.”
De Dommel
Dat trainen vindt normaal gesproken plaats in het Brabantse Waalre, waar op het riviertje de Dommel ‘iets’ van stroming staat. Het is natuurlijk niet te vergelijken met de soms kolkende rivieren in het buitenland, maar het is wel een goede plek om de samenwerking tussen het viertal in de boot te perfectioneren. ,,En we zijn een tijdje geleden een weekeinde naar Londen geweest om op de olympische baan te trainen. Daar kun je wel oefenen op wild water en het is voor ons relatief dichtbij.”
Hoewel er in Londen op een olympische wildwaterbaan wordt getraind, is raften geen olympische sport. Volgens Hofman zou het mooi zijn als daar in de toekomst verandering in komt. ,,Het is een internationale sport, die in veel landen wordt beoefend. Dat is een van de belangrijkste voorwaarden om onderdeel te worden van de Spelen. En een wildwaterbaan wordt sowieso aangelegd, omdat kanovaren al wel op het programma staat”, legt Hofman uit. ,,Het zou voor Nederland sowieso leuk zijn, want internationaal gezien doet ons land het best goed.”
En dat is knap, omdat raften in Nederland bepaald geen grote sport is. Dat maakt het meteen lastig om een kwalitatief hoogwaardig team samen te stellen, dat ook nog eens op een en dezelfde lijn zit in de boot. ,,De poule met dames waaruit je kunt putten is erg smal, dus het is vaak nog een hele uitdaging om een goed samenwerkend viertal te formeren. Daarom is het ook fijn dat op dit WK alleen boten met vier personen meedoen. In 2017 waren dat er nog zes, dus je kunt je voorstellen dat het dan nog moeilijker is.”
Ondanks de geringe populariteit van raften, is Hofman er zelf helemaal verslingerd aan geraakt. ,,Je komt door het raften op plekken waar je anders nooit zou komen”, klinkt het enthousiast. ,,Je bent heerlijk buiten en ik voel mij helemaal thuis op het water. Daarnaast is het spannend en het geeft een kick om door zo’n snel stromende rivier te varen. Gevaarlijk is het trouwens niet, maar je moet ook niet al te bang zijn aangelegd. Als je goed op elkaar in bent gespeeld, kan er in principe weinig mis gaan.”
Crowdfunding
Hofman deed in 2004 voor het eerst ervaring op met het raften. Na haar afstuderen aan de ALO in Groningen lukte het niet direct om een passende baan te vinden en daarom verhuisde ze naar Oostenrijk. Daar ging Hofman na een tijdje aan de slag als raftinstructeur. ,,Dat heb ik twee zomers gedaan en ik vond het hartstikke leuk. Zo ben ik een beetje in het raften gerold en in 2007 deed ik voor het eerst mee aan het WK in Zuid-Korea. Daarna ben ik er flink wat jaren mee gestopt en ben ik vooral gaan suppen. Maar in 2017 ben ik weer begonnen met raften.”
Met veel plezier, want Hofman voelt zich thuis in het team van de Nederlandse dames. ,,We hebben het leuk en gezellig”, aldus de raftster, die met behulp van crowdfunding kan deelnemen aan het WK. ,,We krijgen geen subsidie en ik heb twee weken onbetaald verlof moeten nemen. Dat is alleen mogelijk omdat we flessen Argentijnse wijn zijn gaan verkopen om geld op te halen. Met succes, want bekenden en ook veel onbekenden hebben ons op die wijze gesteund. We zijn hen erg dankbaar. Anders waren we nu zeker niet in Argentinië geweest.”
Want zonder die steun had Hofman nu gewoon in een Haagse gymzaal gestaan. Daar wordt volop meegeleefd met de sportieve avonturen van juf Aukje. ,,De laatste dag voor de herfstvakantie ben ik langs iedere klas gegaan om te vertellen wat ik ga doen. De kinderen vinden het reuze interessant en willen er alles van weten”, zegt Hofman, die hoopt op net zo’n mooie ontvangst als vorig jaar. ,,Toen stonden de kinderen mij op te wachten en kreeg ik veel bloemen. Maar toen had ik ook een medaille gewonnen. Het zou mooi zijn als het dit jaar weer lukt. Daar gaan we wel voor.”
Friesch dagblad
<< Terug
|