21 - 12 - 2010 - Koninklijke onderscheiding Sietske Hofman
Als laatste spreekster van de afscheidnemende raadsleden nam waarnemend voorzitster Sietske Hofman-Rookmaker het woord. Een gemeente krijgt de raad die ze kiest, zo meende ze. Daardoor ontstaat er een club mensen vanuit steden en dorpen, jong en oud en allemaal een product van verschillende omstandigheden. Dan is het verbazend dat er toch een goede samenwerking mogelijk is. Dat was ook noodzakelijk, want binnen de twaalf werkgroepen die bijna iedere week bij elkaar kwamen is bijzonder hard gewerkt om de nieuwe gemeente vlot van start te laten gaan. Ze bedankte alle betrokkenen in dit proces en ook de afwezige burgemeester Hans Boekhoven.
Daarbij nam ze nadrukkelijk afstand van de inhoud van een artikel uit de provinciale pers waarin de feiten niet correct zijn weergegeven. Ze noemde de toestand rond het voortijdig afscheid van de burgemeester betreurenswaardig, maar roemde zijn inzet richting de herindeling en zijn inspanningen voor de gemeente Nijefurd.De emoties rond de herindeling waren volgens haar groot, net zoals 26 jaar geleden, maar ze verwachtte dat de burgers van gemeente Súdwest Fryslân over een paar jaar zullen spreken over de mooiste gemeente van Friesland. Als blijk van waardering kregen haar collega-raadsleden, de wethouders, de griffier en zijzelf een cadeau overhandigd, bestaande uit een Hylpers beschilderd dienblad en een bos bloemen.
Inmiddels had de commissaris van de koningin in Fryslân, John Jorritsma, een plekje op de volle publieke tribune gevonden.
Als een van de laatste sprekers nam loco-burgemeester Sjors Eiling het woord. Het laatste uur van de formele afsluiting van gemeente Nijefurd is aangebroken, zo begon hij zijn slotwoord. Na een tumultueus begin, waarbij 26 jaar geleden zes dorpen, drie steden en vier stations bij elkaar geharkt zijn, is toch iets moois uit die herindeling gegroeid. Kansen zijn aangegrepen, landbouw, recreatie en nijverheid en vanzelfsprekend Friesland Camping bleken goed draaiende economische motoren voor onze gemeente. De voorzieningen staan er goed voor, door goedgekeurde bestemmingsplannen zijn er nieuwe mogelijkheden voor de recreatiebedrijven en is een eerste aanzet gemaakt voor de Ludgerusschool en sporthal de Rolpeal. In de loop van zeven raadsperioden zijn bijzonder veel zaken gerealiseerd op het gebied van de infrastructuur en is het overleg met de verenigingen van stads- dorps- en streekbelangen voortvarend op poten gezet. Nijefurd heeft 26 jaar kunnen roeien niet de riemen die beschikbaar waren, maar het werd steeds moeilijker, zo niet onmogelijk, om de zaken in eigen beheer, af te wikkelen. Eiling stond nog even stil bij de voormalige raadsleden en wethouders die ons ontvallen zijn en bedankte het korps ambtenaren voor hun inzet. De vijf nieuwe raadsleden, te weten Maarten Offringa, Hans Hettinga, Jan Koster, Hielke Bandstra en Johan Langbroek (en voor Uilkje Attema-de Groot uit het formeel in Wûnseradeel liggende Ferwoude geldt dat ook) die straks ons grondgebied en plannen zullen verdedigen in de nieuwe raad, wenste hij veel succes en wijsheid. Abusievelijk en waarschijnlijk per ongeluk werd het zesde nieuwe raadslid uit onze huidige gemeente en wel Klaas Jan Semplonius van de partij Totaal Lokaal niet door wethouder Sjors Eiling genoemd.
Aan het einde van zijn verhaal legde Eiling de ambtsketen af, die nu als overblijfsel van Nijefurd als zelfstandige gemeente in de kluis kan worden opgeborgen. Daarop riep hij raadslid Sietske Hofman-Rookmaker naar voren en maakte hij bekend dat het hare majesteit de koningin heeft behaagd om Sietske Hofman-Rookmaker te benoemen tot lid in de Orde van Oranje Nassau als eerbetoon voor haar langdurige inzet voor de gemeente Nijefurd. De commissaris van de koningin spelde haar de versierselen op en las de oorkonde voor. Uiteraard volgden daarna de welgemeende klinkende zoenen voor het verraste raadslid. Eigenlijk had ook PvdA-raadslid Henk Smid een onderscheiding moeten krijgen, maar navraag leerde dat hij om persoonlijke redenen te kennen heeft gegeven geen prijs te stellen op een lintje.
Commissaris John Jorritsma dook nog even in de historie van de Friese herindelingen en had uit het archief enkele brieven opgedoken uit 1971. Deze waren afkomstig van bestuurders en burgers uit Stavoren en Hindeloopen. Zij riepen de provinciale bestuurders toen op om niet te tornen aan de zelfstandigheid van deze stadjes. Ze konden hun eigen boontjes wel doppen. In die periode pleitte voormalig burgemeester Van Haersma Buma, hier welbekend en vooruitziend als hij was, voor gemeenten met minstens 10.000 inwoners. Na 'rûzige' perioden en jaren van onrust, is toch een groter verband bereikt dat berekend is op de toekomst. De zes steden, de vele dorpen, de meren en het wisselende landschap aan de boorden van het IJsselmeer zijn een parel in de provincie, aldus commissaris Jorritsma. (JB)
Bron: Workumerkrant Friso

<< Terug
|