12 - 10 - 2018 - Pauperfontein in het Fries Museum?
Pauperfontein in het Fries Museum?
Henk de Boer
Uit de vele gesprekken die we bij de fontein gehad hebben bleek dat heel veel mensen vinden dat de Pauperfontein een vaste plek moet krijgen. Buiten? Dat lukt niet vanwege het gebruikte materiaal, en zeker niet zonder centen, Punt uit. Maar binnen? Dat is wel een optie.
 |
Daarom willen de Paupers de Pauperfontein aanbieden aan het Fries Museum. Zodat het ultieme 'mienskipsprojecft van LF2018 opgenomen kan worden in de collectie van het museum en een plek in de hal kan krijgen. Waar het beeld van Grutte Pier als hardhandige Friese vrijheidsstrijder niet langer van deze tijd is, bewijst de Pauperfontein dat er zonder grof geweld maar wel met creativiteit en kunstzinnigheid protest kan worden aangetekend tegen ondemocratisch handelen en dat niet alles zonder slag of stoot wordt aangenomen. De bevolking speelde een doorslaggevende rol in de totstandkoming van het kunstwerk
Er is veel belangstelling voor de Pauperfontein. Vanuit alle hoeken komen mensen speciaal voor de Pauperfontein naar een optreden. Zeker nadat er een artikel in de Britse krant The Guardian verscheen. Wereldwijd kwamen reacties binnen, maar ook de New York Times besteedde aandacht aan de Pauperfontein. Een live uitzending voor de Canadese omroep, Australië, de Oostenrijkse tv en het Duitse ZDF. Bladen gewijd aan beeldende kunst kwamen langs en erkenden de kunstwaarde van de Pauperfontein. Gaandeweg bleek dat veel bezoekers de Pauperfontein ook zien als symbool voor de democratie. Zeker na het zien van de driedelige documentaire op NPO 2. Het verhaal dat er door hotemetoten over het volk gepiest wordt spreekt aan en men legt verbanden richting gaswinning en windmolenparken. Zelfs Trump en Poetin worden erbij gehaald.
Werden de 11 fonteinen vanuit erkende kringen op cultureel en kunstgebied aangeboden aan de Friese bevolking, de Friese bevolking, op haar beurt wil graag iets terugdoen richting de erkende kunstkringen. Uit de grote belangstelling voor de Pauperfontein (al vanaf de geboorte van het plan) mag voorzichtig geconcludeerd worden dat het Fries Museum daar ook zijn voordeel mee kan doen.
Tussen twee haakjes. Vorig jaar werd het beschilderde urinoir van Marcel Duchamps (1917) tot meest invloedrijk kunstwerk van de eeuw verkozen. Laten we een voorschot op de komende eeuw nemen en ons met de Pauperfontein vast verheugen op 2118. Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|