11 - 10 - 2018 - Wad- en weidevogel wereldcongres in Workum
Een groot succes

Het begon vrijdag de 27e september met een Workshop over weidevogels in Súdwest Fryslân. Er was grote overeenstemming tussen de kenners van kieviten, grutto’s, kemphanen en watersnippen: als we de weidevogels willen helpen met utopische landschappen, dan zullen we een duurzame landbouw moeten ontwikkelen zonder kunstmest, bestrijdingsmiddelen en mais, met veel hogere waterpeilen en landerijen met greppels dus zonder drainage. Het stokje,de compilatie van de ideëen van die dag, werd aangeboden aan vertegenwoordigers van de regering van Niedersachsen (mevrouw Maier), de provincie Fryslân (de heer Kramer) en de drie samenwerkende weidevogelgemeentes en het waterschap. Wethouder Offinga van Súdwest Fryslân sloot af met een geinspireerde speech over het thema ‘Think and act’. Het stokje werd ook op een andere manier doorgegeven tijdens het geweldige optreden in de Gertrudiskerk van een breed scala aan gepassioneerde Friese artiesten, lokaal en nationaal, beroemd en lokaal bekend, tijdens de Oade oan ‘e Kening. Het was weer dezelfde boodschap: ‘’Jou it Troch’’ ..… laten we onze nakomelingen een goed, gezond, ja zelfs een mooi landschap doorgeven….

Tekening Ysbrand Galama
|
Op zaterdag en zondag was het een druk wetenschappelijk programma waar deelnemers uit 28 landen hun presentaties gaven over het onderzoek dat ze overal op de wereld doen aan ‘’hun’’ wad- of weidevogels. De praatjes gingen over de manier waarop kievitskuikens in de tropen met de hitte omgaan tot het in kaart brengen van nog onbeschreven waddengebieden in het verre oosten van Siberië.
Het was ongelooflijk hoe de Klameare de 230 deelnemers een vlekkeloos verlopend weekend kon bieden. Gedurende de weken ervoor was het minuscuul passen en meten geweest, tijdens de vele keren dat we overleg hadden. Nog nooit had de Klameare zoveel mensen moeten huisvesten en verzorgen. Er moesten meerdere beeldschermen komen, het geluid moest zowel boven in de Nijefurd- als beneden in de Brijbekzaal goed zijn. Er werden parallele presentaties boven en beneden gehouden, waarbij timing van de lezingen en het geluid cruciaal was. Lars van Dieren kreeg het allemaal voor elkaar.
Daarnaast moest er voor eten en drinken gezorgd worden voor wel heel erg veel mensen. En ook dat lukte met een geimproviseerde tweede werkkeuken erbij waar vanaf ‘s ochtends vroeg tot middernacht gesneden, gekookt en afgewassen werd. Matthijs de Korver vond het een uitdaging om dit te doen met lokale en biologische produkten en maakte het waar. Het Klamaere team onder leiding van Marjan van Tellingen en Margriet Bouma zorgde voor een supergoeie sfeer. Iedereen hielp op zijn of haar manier mee.
Koffie en koek werd meerder malen in de Gertrudiskerk geserveerd door het enthousiaste kerkteam. Ook dat was iets waar de deelnemers van stonden te kijken. Hoezo, een concert en koffie voor een congres in een kerk?
Om 230 mensen onder te brengen waren heel veel bedden nodig. Het grootste deel was ondergebracht in Op de Hoek van de Stal, maar ook alle andere logie-verstrekkers in Workum hadden verschillende nationaliteiten in huis. Zaterdagavond was er een optreden van de in Workum geboren Sytze Pruiksma en de Hemelumer Theunis Piersma in de schuur van Jacob van der Valk en Trudi Vervaert. Daar werd duidelijk hoe wetenschappelijke verhalen en muziek elkaar kunnen versterken. Zondagavond speelde Bruno Rumler de sterren van de hemel in Noardeinde, waarbij de deelnemers vanuit al die landen verbroederd op de dansvloer swingden.
Het weer zat natuurlijk verschrikkelijk mee, en de groepsfoto kon genomen worden in t-shirt op het plein onder de grutto die het weekend in bruikleen was van boer Murk Nijdam uit Wommels. Maandag was het weer wel een beetje ruig voor de vier verschillende excursies naar het wad bij ZwarteHaan, het wad bij Den Oever met een stop op de Afsluitdijk, een wandelexcursie over de Workumerwaard naar Piaam en een bezoek aan it Heidenskip, inclusief Wolvetinte en een vaartoicht over de Fluessen. Maar het weer mocht de pret niet drukken. Tenslotte zijn weide- en wadvogelonderzoekers wel wat gewend, het zijn buitenmensen. Bij de familie Galama in it Heidenskip konden ze in het hooivak lunchen en in Gaast stond de lunch klaar in de voormalige lagere school.
Het is bijzonder hoe een plan dat twee jaar geleden ontstond toen Trudi Vervaert, de toenmalige beheerder van de Klameare, een volmondig ‘’ja’’ zei op de vraag of dit zou kunnen, zo goed is uit gepakt! Dank aan iedereen in en rondom Workum die hier aan heeft meegewerkt. Een weekend vol energie, mooie toekomstplannen, en blije mensen uit zoveel landen met zoveel culturele achtergronden. Ze hebben zich hier allemaal thuis gevoeld.
<< Terug
|