05 - 10 - 2018 - Met ode aan de zo bedreigde grutto.
Marcia de Graaff treft juiste toon.
Ineke Mulder-Grasman
 Pieter Wilkens liet zich ook horen |
Jaarlijks komen leden van de International Wader Study Group in Europa bijeen voor een jaarlijks congres. Dit jaar was er, mede door het uitroepen van Leeuwarden tot Culturele Hoofdstad 2018, gekozen voor Workum. Maar liefst 200 wad- en weidevogelonderzoekers uit 30 verschillende landen wereldwijd waren afgelopen vrijdag naar Workum gekomen. Hun wachtte een vierdaags congres met de grutto, de Kening fan 'e Greide, als boegbeeld. Naast lezingen, workshops, excursies waarover uw verslaggeefster in dezen niet zal uitweiden, was er op vrijdagavond 28 september jl., in de mooie Gertrudiskerk in Workum, een eerbetoon aan de Koning, de Kening fan 'e Greide, de Skries.
Marica de Graaff was er in geslaagd om 'In oade oan'e Kening' te brengen. Een muzikaal theaterstuk waarbij dát, wat in het teken stond van de Grutto, werd samengesmolten tot een prachtig schouwspel waarbij zeer zeker de emotie voelbaar was.
Een kleine impressie. De koning uit het theaterstuk 'de Kening stjert' wordt onttroond en afgevoerd door vogels van diverse pluimage en verdwijnt om niet meer terug te keren. Zo verdwijnt ook langzaam maar zeker, als wij werkeloos blijven toekijken, de grutto. Dé Koning van ons weiland, ús Kening fan 'e Greide. Vervolgens worden het leven en het lot van onze prachtige grutto bezongen en besproken yn it Frysk.
Filmbeelden laten een prachtig beeld zien van onze trots, de grutto, ús skries. Syb van der Ploeg opent met de'Koning van de Weide'. Achtereenvolgens brengen Piter Wilkens met de 'Kening fan de Greide', Paul van Dijk met het gedicht 'Djippe gat’, Jitske Draijer met 'de Ljurk', Henk de Boer met 'de Skries', Xigatze met 'Skries', Nynke Laverman & Sytze Pruiksma met 'Eftereach', Wiebe Kaspers & Greidebern met 'Nim my mei dy mei, de brief oan in Skries'van Ysbrand Galama en als slotstuk'Jou it troch' van Syb van der Ploeg en Piter Wilkens 'in oade oan 'e Kening, in oade oan ús greide'. Zij alIen worden hierin bijgestaan door diverse muzikanten en fanfare Studio lt Heidenskip.
Marica de Graaff heeft met muziek, zang en gesproken woorden bij allen die aanwezig waren, en dat waren er velen, want de kerk was vol, iets losgemaakt. Dat deed het ook bij de leden van de International Wader Study GrouP, ondanks het feit dat er Frysk werd gesproken en gezongen. Muziek verbindt, in welke taal dan ook. De belichting deed de Gertudiskerk stralen.
Graag zou ik nog de namen willen noemen van allen die dit unieke concert gestalte hebben gegeven. Het gebrek aan ruimte hiervoor is echter de spelbreker. Daarom: dank voor dat wat u ons heeft ge- bracht, zonder met elkaar te hebben gerepeteerd!
Bron workumer krant FRISO
<< Terug
|