26 - 09 - 2018 - Epke, de weg naar een Olympisch kampioen
Henk Gorter
Woensdagmiddag 19 september was Huite Zonderland te gast bij de KBO (Katholieke Bond Ouderen) en de PCOB (Protestant Christelijke Ouderen Bond) . De KBO en de PCOB zijn nog niet zolang geleden samen gegaan. Het bestuur kon zich verheugen in een flinke opkomst in Sociëteit Noardeinde.Na een welkom van Jan Brouwer was het woord aan Huite Zonderland.
 Vader Huite Zonderland tijdens zijn boiende lezing |
De kinderen. Geeske is geboren in 1981, Herre 1983, Johan 1984 en Epke 1986. Ze zijn begonnen met gymnastiek bij DOS in Lemmer. Ze deden al vrij snel met succes mee aan selectie wedstrijden. Op een bepaald moment zei de trainer van DOS dat er veel meer inzat, maar dat hij hun niet naar een groter plan kon brengen. Na een jaar VKH Joure gingen ze naar WIK/FTC Heerenveen. Dit was een prima start. Zij kwamen onder leiding van Gerard Speerstra die net van het CIOS kwam en zelf ook op het hoogste niveau turnde. Het CIOS met een mooie turnhal en alle faciliteiten. Dat zij van het goede hout zijn gesneden, blijkt uit een foto van de broers en zus uit 1993. Ze zijn alle vier omhangen met meerdere medailles. Verder waren de kinderen, zoals hun vader, muzikaal aangelegd. Geeske heeft nooit de top bereikt dit in tegenstelling tot haar broers. Geeske is nu geregistreerd Master kinderfysiotherapeut. In 2006 is Johan gestopt met topsport . Hij is thans Bouw en Project manager. In 2009 heeft Herre zijn turncarrière beëindigd. Na een aantal studies en werkplekken is Herre in 2013 gestart met Total Sport Experience.
Epke is op zijn vierde is hij begonnen met turnen bij DOS in Lemmer. Epke bleek talent te hebben. Hij mocht één keer per week bij het nationale turnsterpunt in Joure trainen. Na een jaar zou het turnsterpunt ophouden. Er werd in Heerenveen een nieuwe herenploeg gestart. Epke en zijn broers maakten hiervan deel uit . Hij was toen zes jaar oud. In 1993 werd een nieuwe turnhal gebouwd. Dit was een geweldige impuls voor de totstandkoming van topsport in de gehele omgeving. Geleidelijk werd het trainingsschema opgeschroefd naar dertig uur per week. In 1996 waren zij met een ploeg turners naar Frankrijk. In een Franse krant prijkt de foto van Epke. Op zijn veertiende(2000) deed hij voor eerst mee aan het EK- junioren in Bremen. Zijn eerste succes haalde hij bij de junioren: in 2004 won hij een zilveren medaille op het toestel Rekstok tijdens de Europese kampioenschappen in Ljubljana en haalde hij de beste totaalscore van alle deelnemers aan de meerkamp. Hetzelfde jaar werd hij ook Nederlands kampioen meerkamp. Hij nam de titel over van zijn oudere broer Herre.
Bij het WK in Melbourne in 2005 waren Zonderland en Jeffrey Wammes de eerste Nederlandse mannen die zich wisten te kwalificeren voor de meerkampfinale. Hij bleef op alle toestellen foutloos en haalde een elfde plaats in het eindklassement. In 2006 won hij zijn eerste wereldbekerwedstrijd. In Teheran haalde hij goud op het onderdeel rekstok. Een jaar later leverde hij een unieke prestatie op het EK in Amsterdam: hij eindigde in de meerkamp als zesde. Nog nooit eindigde een Nederlandse man zo hoog in de meerkamp. Op de brug won hij een bronzen medaille. In 2011 won hij zijn eerste titel. Op 10 april 2011 werd hij Europees kampioen aan de rekstok in Berlijn. Op 7 augustus 2012 won hij op de Olympische Zomerspelen 2012 in Londen goud op de rekstok met een score van 16,533. Zijn oefening met onder meer een Cassina-Kovacs-Kolman-combinatie. Hij was op dat moment de enige persoon die ooit een drievoudig vluchtelement in een wedstrijd had uitgevoerd. Commentator Hans van Zetten roemde Zonderlands prestatie als ‘de oefening van zijn leven’. Menigeen zal de uitspraak ‘en hij staat’ van Hans van Zetten nooit meer vergeten. In het interview na zijn gouden oefening noemde de verslaggever hem een koele kikker. Epke antwoordde:”dat lijkt maar zo, ik was behoorlijk zenuwachtig. Ik was gisteren vrij ontspannen, maar vandaag toen ik de zaal binnenkwam zat ik te trillen”.
Het jaar 2015 was echter niet zijn jaar: hij had veel tegenslagen. Hij viel tijdens het EK in Montpellier, wat hem daar een finaleplaats kostte, en in de voorbereiding voor het WK in Glasgow liep hij tijdens de training een hersenschudding en een duimblessure op, waardoor hij enkele weken niet kon trainen. Hierdoor lukten tijdens de kwalificaties voor de finale veel vluchtelementen niet waardoor hij ook hier de finale niet haalde en zijn titel kwijtraakte. Epke Zonderland was, tijdens het NK 2018 in Rotterdam, goed op weg naar NK- goud in de afsluitende rekstokfinale toen het turnleertje aan zijn rechterhand begon los te fladderen. De tape die het onmisbare hulpmiddel op zijn plek moet houden, bleek gescheurd toen hij bij een vluchtelement de stok aantikte. Het betekende meteen einde verhaal voor de Olympisch kampioen van 2012. Na zijn lezing vertoonde Huite schitterende videobeelden van Epke. Dit ontlokte applaus van de aanwezigen toen een oefening met een goed resultaat werd uitgevoerd. De spanning was weer voelbaar.
Na de pauze was er gelegenheid om vragen te stellen. “Van wie heeft Epke het talent?” “Epke zijn moeder speelde korfbal en turnt nog steeds”. Huite was een fervent hardrijder op de schaats. En hij is een kundig trompetspeler. “Wordt er gebruik gemaakt van speciale voeding? “ “Gewoon wat de pot schaft. Wat meer koolhydraten wanneer er weer gepresteerd moet worden”. Krijgt hij ook een cheque bij een goede prestatie? “Een vergoeding van € 150,-“. Foppe de Haan heeft eens gezegd dat dit eigenlijk niets is vergeleken bij een voetballer. Turners trainen wel twee keer zoveel als voetballers. “Hoe lang duurt de rekstok oefening?” “Dit wordt binnen een minuut afgewerkt”. Na het vragen kwartiertje volgde een video-opname van prof. Bert Otten Hoogleraar, NeuroMechanica en Prothesiologie Rijksuniversiteit Groningen. Deze video is een analyse van de gouden oefening in 2012. Een passage van de analyse: “Hij reeg drie vluchtelementen aan elkaar won een gouden medaille op de Olympische Spelen. Hoe kan Epke Zonderlang drie keer achter elkaar vliegen aan de rekstok? Bewegingswetenschapper Bert Otten legt het uit. Als het ‘o shit’-centrum in de hersenen van Epke Zonderland niet zo uiterst efficiënt in actie was gekomen, had zijn fenomenale rekstokoefening tijdens de Olympische Spelen in Londen misschien geen goud opgeleverd. “Het derde vluchtelement gaat niet helemaal lekker. Hij komt niet goed uit bij de stok. Op het moment dat hij komt aanvliegen, ziet hij dat het niet klopt. De oplossing zit in de bibliotheek van zijn brein, dit is vaker gebeurd. In een fractie van een seconde doet Epke zijn duim net een beetje anders. Dat is fantastisch, want als de duim in de greepstand was blijven staan, had hij misgepakt.”
De laatste vraag:” Gaat Epke naar de Olympische spelen in 2020”? “Ja, hij gaat ervoor!”.
<< Terug
|