18 - 07 - 2018 - Grote wens gaat in vervulling
Nieuwe plek Noarderwind mag er zijn

Foto en tekst Henk Gorter
Door de aankoop van het pand Noard 14 en16 door Vincent Stumpel werd de voormalige apotheek te huur aangeboden. Een korte periode is het pand verhuurd geweest. Daarna zag Terry de kans schoon om het pand in 2011 te huren en zich te vestigen aan het Noard 14. Onder de naam Noarderwind is Terry gestart met de verkoop van watersportartikelen, maar ook vrijetijds- en watersportkleding. Door de jaren heen werd het assortiment steeds meer uitgebreid waaronder Helly Hansen, Key West en O’Neill. Dit had tot gevolg dat de winkel uit haar voegen groeide.
Het pand Noard 9 en 11 stond al enige jaren te koop. Toen er sprake van was om de panden te verbouwen als woonhuis heeft de Stichting bedrijfscentrum de Hoekseize het initiatief genomen om één van de twee panden te kopen. Met het terugbrengen van de steeg tussen de twee panden zijn er twee winkelpanden gerealiseerd. Het kleine pand is toen gekocht door Terry Bergsma. Veel werk is er verricht om het pand om te toveren zoals Terry dat voor ogen had. Er waren tijdens de werkzaamheden wel een aantal hindernissen te nemen. Uiteindelijk kon begonnen worden met de verhuizing van de voorraad. Er is veel heen en weer gelopen om de goederen over te brengen. Een domper was het voor Terry dat haar vader in die periode is overleden. Op vrijdag 29 juni en 30 juni waren er open dagen zodat men de nieuwe winkel kon bewonderen. Met een diepte van zeventien meter en de stellingen aan weerskanten maakt het zeer overzichtelijk wat Noarderwind te bieden heeft.
Een stukje historie van het pand Noard 11. In 1862 wordt het aangeduid als Winkelhuis. In 1873 is Simon Brandenburgh, van beroep drukker, eigenaar geworden van het pand. Een foto uit 1905 laat zien dat er veertien medewerkers waren. In 1928 heeft zijn zoon Lieuwe de drukkerij voortgezet. In 1953 komt Lieuwe Brandenburgh te overlijden. In 1956 verhuist zijn vrouw naar Mariënacker. Op 19 juni 1956 werd het pand aangekocht door C. de Jong. Hij was reeds in het bezit van Noard 9. Noard 11 werd gebruikt als werkplaats en opslag. Eind december 1959 is een vergunning aangevraagd voor het vernieuwen van de voorgevel. Helaas is de toen bestaande trapgevel afgebroken, zoals meerdere gevels in die tijd het loodje hebben gelegd.
In 1973 kwam het bedrijf in handen van Evert de Jong en zijn vrouw Maaike. In maart 1988 werd het pand Noard 11 van binnen geheel gesloopt, herbouwd en ingericht als winkel en werkplaats/magazijn.
<< Terug
|