20 - 05 - 2018 - Under de Toer
Dit jaar is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog uitbrak met de Slag bij Heiligerlee. Ter gelegenheid hiervan én van Leeuwarden/Friesland Europese Culturele Hoofdstad 2018 zal op 1 en 2 juni in de Sint Gertrudiskerk in Workum de multimediale voorstelling Een Jammerlijck Klaachlied plaatsvinden, waarin film, toneel en muziek elkaar ontmoeten. De voorstellingen beginnen om 20.45 uur. Een Jammerlijck Klaachlied is een van de 32 voorstellingen van Under de Toer, een onderdeel van LF2018. Tegen de achtergrond van geprojecteerde filmbeelden wordt het verhaal van de Nederlandse opstand tegen de Spanjaarden van twee kanten belicht door acteurs: aan de ene kant staat de Spaanse stadhouder van Friesland en Groningen, Caspar de Robles, gespeeld doorJan Arendz, aan de andere kant de Workumse burgemeester Frederik van lnthiema, gespeeld door Thijs Feenstra. Verhaal en beelden zijn uitgangspunt voor een 9-delige muzieksuite, speciaal voor dit project gecomponeerd door jazzsaxofonist en componist Frans Vermeerssen. ln de voorstelling spelen het Frysk Fanfare Orkest, het Workumer koor Sjongsum, het jazzkwartet Talking Cows en het Libero strijkorkest, met een Spaanse bezetting.
De muziek is eigentijds met verwijzingen naar muziek uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. Het koor zingt vijf liederen op telkens twee coupletten van het originele 'Jammerlijck Klaachlied', een spotdicht uit het 16e eeuwse Geuzenliedboek, over opkomst en ondergang van Caspar de Robles. Het koor wordt daarbij begeleid door het Libero orkest.
Caspar de Robles is in de geschiedenis van de Spaanse overheersing van Friesland' de man met de twee gezichten'(het beeld van De Stenen Man op de zeedijk in Harlingen). Aan de ene kant werd hij geëerd vanwege zijn doortastende optreden aangaande het dijkherstel in Friesland; aan de andere kant werd hij verguisd door zijn strenge optreden in dienst van de Spaanse katholieke koning Filips II.
Kaarten van de strijd met de geuzen zijn bewaard gebleven in de zogenaamde De Roblesatlassen: gevechten die plaatsvonden in Dokkum, Berlikum, Dronrijp, Stavoren, Galamadammen en Makkum.
De kaarten zijn verwerkt in de geprojecteerde beelden van het evenement en tevens zijn enkele kaarten in de maand mei tentoongesteld in de Sint Gertrudiskerk. Frederik van lnthiema, geboren in Koudum, studeerde rechten in Leuven, was advocaat en korte tijd burgemeester van Workum. Hij sloot zich aan bij het verbond der edelen en later bij de beruchte watergeus Lumey.
Meer informatie en kaarten zijn te bestellen via www.hetfilmverhaal.nl of www.friesland.nl.
<< Terug
|