01 - 02 - 2018 - Ondernemers in OSJW al 25 jaar op hun post
Ondernemers in OSJW al 25 jaar op hun post
‘Stille kracht’ achter voetbalclub

Albert Schootstra
“It binne gewoan minsken dy’t gek fan it fuotbalspultsje binne.” Deze woorden kiest Gerrit Kemker (72) als hij de kern van Ondernemers Stimuleren Jeugdvoetbal Workum, OSJW, wil duiden. Geen moeilijke omschrijvingen dus, geen diepgaande beschouwingen. Een gewone club, korte lijnen, geen poespas. De OSJW is op 8 juni 1993 opgericht en beleeft derhalve binnenkort het 25-jarig bestaan. Alle reden dus voor een gezellig gesprek bij Gerrit Kemker thuis. Ook twee hoofdbestuursleden van de voetbalvereniging Workum schuiven aan, te weten Klaas Haanstra, penningmeester en actief in de sponsorcommissie, en Hiddo Visser, voorzitter van het jeugdbestuur.
Aan de wieg van de OSJW – waarbij moet worden opgemerkt dat de ‘S’ in de initialen ook wel eens voor ‘steunen’ heeft gestaan – stonden in 1993 Peter Lammers sr. en Henk Gorter. Zij hebben toen uiteraard niet kunnen vermoeden dat hun initiatief zo’n groot succes is geworden. De cijfers spreken wat dat betreft een duidelijke taal. Sinds de OSJW nu bestaat gaat er jaarlijks gemiddeld 4000 euro naar het jeugdvoetbal van onze voetbalvereniging Workum. Daar word je wel even stil van! Maar hoe komt de OSJW aan dat geld? Welnu, de op dit moment 45 leden betalen 150 euro per jaar. Twee-derde van deze lidmaatschapsgelden gaat naar het jeugdvoetbal en de rest wordt besteed aan leuke reisjes, uitjes en dergelijke voor de leden. De leden zijn dus – en dat zegt de ‘O’ in de naam natuurlijk al – ondernemers. “It is hartstikke breed,” vertelt Klaas Haanstra. De leden hebben een bedrijf en dat kan zeker ook een bedrijf in de horecasector zijn. “Alles is wol fertsjinwurdige,” vult Hiddo Visser aan. Klaas Haanstra tekent daarbij aan dat veel leden van de OSJW in een groot aantal gevallen “ek noch op in oare wize aktyf binne yn de fuotbalferiening.” De OSJW is ontzettend belangrijk voor het voetbal in onze stad, maar echt bekend is de club niet. Het is in de aanhef al min of meer gesignaleerd: de OSJW is geen gezelschap dat zo nodig in de schijnwerpers hoeft. Maar je kunt ook té bescheiden zijn. “Ferline jier hawwe wy sein: wy moatte wat minder beskieden. En it is no tiid om dêr wat feroaring yn te bringen,” zeggen Gerrit Kemker, Hiddo Visser en Klaas Haanstra vrijwel in koor. En terecht, dat moge duidelijk zijn!
Het bestuur van de OSJW bestaat op dit moment uit Gerrit Kemker, voorzitter, Durk de Boer, secretaris, en Hans Yntema, penningmeester. De laatste is nog als bestuurslid actief tot de jaarvergadering in oktober. Daarna gaat, zo zijn de plannen, Hessel Wesselius de penningen beheren. Maar wat doet de voetbalvereniging met het geld dat zij van de OSJW krijgt? Het is goed om even op deze vraag in te gaan, want er zijn van die zaken waarbij een ‘gewone voetballiefhebber’ niet stilstaat. De wekelijkse wedstrijden van het eerste elftal zijn natuurlijk maar ‘het topje van de ijsberg’. Een voetbalvereniging is in feite ook een ‘bedrijf’, zo stellen Hiddo Visser en Klaas Haanstra terecht. En daarom is het (tussen haakjes) zo mooi dat onze voetbalvereniging er met het nieuwe, of althans vernieuwde, bestuur aan het roer momenteel zo fris voorstaat. “Hiddo stelt in begruttinkje op,” vertelt Klaas Haanstra over de jaarlijkse gang van zaken. En dan doet de voetbalvereniging, en preciezer nog het jeugdbestuur daarvan, nuttige zaken met het geld. En dat kunnen er vele zijn waaraan de doorsnee voetballiefhebber, als gezegd, niet denkt. Zo zijn er onlangs kleine doeltjes van aangeschaft, maar denk ook eens aan de patat waarop een kampioen geworden jeugdteam wordt getrakteerd en die natuurlijk ook betaald moet worden. En de deelname aan de zaalvoetbaltoernooien die in de winter in de Súdwesthoeke zo veel worden georganiseerd. En dan de (regelmatig internationale) veldtoernooien in Nederland en daarbuiten in voorjaar en zomer. Het noemen van de stad Oss zal in dezen bij velen wel een lampje doen laten branden. Denk ook eens aan het doen realiseren van bepaalde trainingsmethodieken. Nou ja, zo kunnen we doorgaan zonder ook maar in de verste verte aanspraak op volledigheid te maken.
Het is altijd gevaarlijk om in een krantenstuk één persoon speciaal aandacht te geven. Je loopt dan immers het gevaar dat je iemand niet noemt die dat wel terdege verdiend heeft. Maar dit zo zijnde moet in dit verband Gerrit Kemker worden genoemd. Sinds oktober 1996 is hij al voorzitter. Formeel gesproken is hij geen ondernemer meer sinds hij in 2008 zijn werkzaamheden als vennoot van Hunia’s Drukkerij heeft neergelegd. “Ik haw doe sein dat ik eins mei it foarsitterskip ophâlde moatte soe,” aldus Gerrit Kemker, “mar de oaren seine allegearre: dan hast it no moai oan tiid.” En ondernemer blijf je natuurlijk altijd, ook al ben je met pensioen. Gerrit is aldus een boegbeeld van de OSJW, dat mogen we rustig zeggen. Ook in tijden dat de OSJW een – laten we zeggen – wat teruggetrokken bestaan leidde, was Kemker trouw op zijn post. In 1999, 2000 en 2001 bijvoorbeeld was hij naast voorzitter ook secretaris en penningmeester. Geweldig! En Gerrit heeft dit allemaal gedaan omdat ook hij “gek fan it fuotbalspultsje is.” Zo is hij ook 15 jaar scout geweest voor de toen nog bestaande FVB, de Friese Voetbalbond. Wekelijks was hij bij jeugdwedstrijden in onze provincie te vinden. Mooi!
Al 25 jaar OSJW dus. En we zullen de spreekbuis van alle Workumers en zeker de voetballiefhebbers onder hen zijn als we de hoop uitspreken dat daar nog heel, heel veel jaren zullen bijkomen! Bij dezen!
<< Terug
|