26 - 01 - 2018 - Opleidingstraject 'Op Stap' biedt veel kansen
Opleidingstraject 'Op Stap' biedt veel kansen

Deelnemers en begeleiders hier enthousiast bijeen. Wat een prachtig project, dot mog hierbij best gezegd worden!
In Workum is dezer dagen het startsein gegeven voor het unieke opleidingstraject 'OP Stap' in Súdwest-Fryslân. Ruim twintig nieuwe zorgmedewerkers krijgen bij zorg- organisatie Patyna een speciale interne mbo-opleiding, met als doel een nieuwe carrière als zorgmedewerker. Alle deelnemers aan het project zijn uitkeringsgerechtigden, een aantal met een achtergrond als statushouder.
Eén van de deelnemers is Anja Tine Adema. Zij werkt in woonzorgcentrum Finke in Koudum. Door Pastiel is zij op het project 'Op Stap' gewezen. "Ik zie het echt als een opstap, ik word opgeleid tot helpende en wil echt verder. Mijn eerste ervaringen zijn positief. Ik ga elke dag met een dankbaar gevoel naar huis." Elke deelnemer wordt gekoppeld aan een ervaren persoonlijke buddy, een werkbegeleider die hun elke dag het vak leert. De 'ouderwetse' meester-gezel methode wordt zo nieuw leven ingeblazen. "Een nieuwe, onorthodoxe manier om mensen binnen onze eigen organisatie op te leiden. De groep heeft al een aantal keer meegelopen en het enthousiasme is groot," aldus Marcel van der Meulen, locatiemanager van Patyna. Alle deelnemers worden in vijf verschillende verzorgingshuizen van de zorgorganisatie opgeleid.
Deelnemende partijen zijn zorgorganisatie Patyna, Pastiel, als schakelorganisatie tussen Gemeente en werkgevers, en opleidingsinstituut ROC Friese Poort. Een samenwerking tussen overheid, zorgorganisatie en onderwijs die in gezamenlijkheid opleiden naar betaald werk binnen de zorg. "Wij geloven dat werk mensen structuur, houvast en een leven biedt. Met het project 'OP Stap' snijdt het mes aan twee kanten: samen slaan we de brug naar een toekomst met perspectief voor onze medemens. Een prachtige samenwerking, gericht op de mens!" aldus Joke Bandstra van Pastiel. Pastiel zorgt als schakelorganisatie tussen gemeente en werkgevers voor coaching van de deelnemers.
Stella van Gent, wethouder zorg van de gemeente Súdwest-Fryslân: "Het is een volwaardig traject met drie krachtige partners. Ik heb er hoge verwachtingen van."
Opleidingsinstituut ROC Friese Poort zorgt voor de inhoudelijke opleiding. "Het is een echte tweede kans voor volwassenen om in de zorg via een betaalde leerroute op een werkplek in de regio ervaring op te doen met uitzicht op een vast contract," vertelt Rob Tolsma, opleidingsmanager bij ROC Friese Poort. Alle deelnemers volgen een jaar lang het interne traject binnen Patyna. Daarna krijgen ze een vast contract binnen de organisatie als Helpende, niveau 2.
Bron: workumer krant FRISO
<< Terug
|